Novinarska konferenca “Za pravično in uravnoteženo digitalno preobrazbo!”

Objavljeno: 25. oktobra 2023

Včeraj smo na tiskovni konferenci izpostavili pomankljivosti Nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje. Na njej smo sodelovali z Mrežo NVO – VID, Inštitutom za elektronsko participacijo (INePA), Zvezo društev upokojencev Slovenije, Zavodom Cirius Kamnik, Društvo ACM Slovenija in RAMPA Labom.

V zadnjih dveh letih se veliko naših aktivnosti umešča na področje digitalnega mladinskega dela, zato pozorno spremljamo dogajanje na področju digitalne preobrazbe ter skrbimo, da mladi in mladinsko delo niso spregledani.

Sabina je kot predloge za vključitev v Nacionalni strateški časovni načrt za digitalno desetletje izpostavila naslednje: vključitev cilja dvig kompetenc državljanske in medijske pismenosti v povezavi z digitalnimi tehnologijami v nov krovni zakon o digitalni preobrazbi, uvedba digitalnih tehnologij v demokratične procese (e-participacija in e-volitve), pri čemer je posebej poudarila oblikovanje varnostnih mehanizmov, ki bi onemogočali zlorabo digitalnih tehnologij za slabitev demokratičnih procesov ter podporo vzpostavitvi in ohranjanju virtualnih prostorov, kjer lahko mladi krepijo kompetence aktivnega državljanstva in se učijo preko delovanja (ne le preko strukturiranih izobraževanj).

Poleg tega je kot problematičnega z vidika neuravnoteženega digitalnega razvoja preko vlaganja v IKT tehnologije izpostavila predviden razpis za mladinski sektor, ki bo namenjen le vzhodni kohezijski regiji. Posledično bodo puščene v ozadju organizacije in udeleženci v zahodni kohezijski regiji. Na koncu je pozvala pristojna ministrstva k boljšemu povezovanju pri naslavljanju digitalnih vrzeli v družbi.

V videu si lahko ogledate celotno tiskovno konferenco. Izjavo za javnost si lahko preberete tukaj. Kratek povzetek sporočil s tiskovne konference pa si oglejte v spodnjem videu.

 

Tags: , , , ,


One Response to Novinarska konferenca “Za pravično in uravnoteženo digitalno preobrazbo!”

  1. Pingback: Socialna akademija » 9 stvari, za katere smo hvaležni v 2023

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1