Pomladna digitalna usposabljanja!

Objavljeno: 16. januarja 2023

Prostovoljci, pobudniki in vsi ostali sodelavci Socialne akademije ter Nadškofijske Kartias Maribor in Škofijske Karitas Celje.

To pomlad za vas pripravljamo serijo usposabljanj na temo digitalne in medijske pismenosti!

Kaj in kdaj?

Termini bodo ob torki in sobotah v februarju in marcu:

 • Medijska in informacijska pismenost za prostovoljce: več kot samo lažne novice (8 ur): 18. 2. 2023 od 9:00 do 16.00
 • Pisanje kakovostnih objav za socialna omrežja (12 ur): 21. 2 od 18:00 do 20:00 in 24. 2. (izjemoma PETEK!) od 9:00 do 16:00 (+ samostojno delo)
 • Digitalna orodja za spodbujanje participacije (12 ur): 14. 3. 2023 od 17:00 do 20:15 ter 18. 3. 2023 od 9:00 do 16.00
 • Grafično oblikovanje s Canvo (12 ur): 21. 3. 2023 od 18:00 do 20:00 ter 25. 3. 2023 od 9:00 do 15.00 (+ 4 ure samostojnega dela)

Koliko stane?

Udeležba na vseh usposabljanjih je brezplačna. Obvezne so predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Prednost pri udeležbi bomo dali tistim, ki kot prostovoljci, vodje pobud ali udeleženci na mednarodnih aktivnostih aktivno sooblikujejo program Socialne akademije ter projektnih partnerjev – Nadškofijske Kartias Maribor in Škofijske Karitas Celje.

Nekaj več o izvajalcih in vsebini posameznih usposabljanj pa najdete spodaj:

Medijska in informacijska pismenost za prostovoljce: več kot samo lažne novice (8 ur)

Kako brati novice? Kako razumeti medije?

Kako pridobiti sposobnosti kritičnega mišljenja za uspešno navigacijo med poplavo novičarskih objav v dobi družbenih medijev?

Kakšna je naša vloga v tem?

Medijska pismenost v svetu vse večje manipulacije v medijih postaja čedalje bolj pomembna. Kako se širijo informacije (in s tem tudi dezinformacije). Kakšni so načini manipulacije, ki spremenijo naše dojemanje vsebine, kakšne taktike uporabljajo politiki, da nas pridobijo na svojo stran, koliko štejejo naši všečki in kako lahko kljub obsežnemu znanju in dobri izobrazbi nasedemo. Na delavnici bomo spoznali zgornje mehanizme in razmislili, kako se lahko postanemo mojstri medijske pismenosti.

Kdaj in kje?

Sobota, 18. 2. 2023 od 9:00 do 16.00 v Ljubljani na Socialni akademiji (Tržaška 132, 2. nadstropje).

Kdo izvaja?

Z nami bosta Maša Viršček in Sabina Belc.

Sabina je od leta 2008 aktivna na področju mladinskega dela. Prvo kot tabornica (vodnica, načelnica in starešina), nato kot projektna sodelavka Zavoda BOB za organizacijo dogodkov za mlade in mladinsko ulično delo. Od leta 2017 je zaposlena na Socialni akademiji kot mladinska delavka, kjer razvija in vodi projekte, mentorira družbene pobude ter ustvarja priložnosti, znotraj katerih lahko mladi odkrivajo in krepijo lastne talente. Njena strast so igrifikacija, izobraževalne igre kot orodje v državljanski vzgoji, medijska pismenost ter digitalno mladinsko delo.

Maša je interdisciplinarna raziskovalka. Za njene raziskave je značilno iskanje povezav med na videz nepovezanim. Kateri študij je zaključen (ter podobna vprašanja) se ji ne zdijo potrebna, saj jo zanima vse, čisto vse.

Pisanje kakovostnih objav za socialna omrežja (12 ur)

Delaš na projektu, lastni ideji ali pobudi, pa se ti zdi pisanje kakovostnih objav za družnbena omrežja zakomplicirano?

Že delaš objave, ampak bi svoje znanje in malo bolj razširil/-a?

Vabljen/-a na 12-urno usposabnljanje, kjer bomo postopno in preko vaj ter praktičnih primerov spoznavali vsebine s področja pisanja prispevkov in objav za družbena omrežja, kreiranja multimedijskih vsebin in spletne komunikacije.

Potrebno je osnovno poznavanje družbenih medijev (Facebook, Instagram). Ostalo pa se bomo naučili skupaj.

Kdaj in kje?

 • Torek, 21. 2. 2023 od 18:00 do 20:00 prek spleta
 • samostojno delo (max. 2 uri)
 • PETEK, 24. 2. 2023 od 9:00 do 16.00 v Ljubljani (petek) na Socialni akademiji (Tržaška 132, 2. nadstropje).

Kdo izvaja?

Z nami bo Janez Snoj.

Janez je izkušeni izobraževalec na področju medijev z izkušnjami na področju izobraževanja, trženja in odnosov z javnostmi. Je strokovnjak s področja medijske produkcije, strateškega trženja, fotografije, videografije ter programskih orodij za urejanje fotografij in videoposnetkov. Je izkušen medijski in komunikacijski strokovnjak, ki je magistriral na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani na področju komunikacij in trženja. Je direktor Župnjiskega Zavoda Svetega Jurija Stara Loka.

Digitalna orodja za spodbujanje participacije (12 ur)

Želiš okrepiti kompetence za pripravo interaktivnih aktivnosti in s tem večjo participacijo udeležencev na njih?

Te zanimajo digitalna orodja, ki ti lahko pri tem pridajo prav pri izvedbi aktivnost v živo ali prek spleta? Kako tehniko podpreti z ustreznimi metodami in pristopi?

Na usposabljanju bomo raziskovali koncepte aktivne participacije ter prek praktičnih primerov odkrivali, kako z različnimi digitalnimi orodji nasloviti različne učne preference in udeležencem na aktivnostih omogočiti pestro, zanimivo in za njih motivirajočo participacijo.

Kdaj in kje?

 • Torek, 14. 3. 2023 od 17:00 do 20:15 prek spleta ter
 • Sobota, 18. 3. 2023 od 9:00 do 16.00 v Ljubljani (sobota) na Socialni akademiji (Tržaška 132, 2. nadstropje).

Kdo izvaja?

Z nami bo Sabina Belc.

Sabina je od leta 2008 aktivna na področju mladinskega dela. Prvo kot tabornica (vodnica, načelnica in starešina), nato kot projektna sodelavka Zavoda BOB za organizacijo dogodkov za mlade in mladinsko ulično delo. Od leta 2017 je zaposlena na Socialni akademiji kot mladinska delavka, kjer razvija in vodi projekte, mentorira družbene pobude ter ustvarja priložnosti, znotraj katerih lahko mladi odkrivajo in krepijo lastne talente. Njena strast so igrifikacija, izobraževalne igre kot orodje v državljanski vzgoji, medijska pismenost ter digitalno mladinsko delo.

Grafično oblikovanje s Canvo (12 ur)

Že poznate Canvo?

Gre za spletni program, ki grafično oblikovanje približa vsakemu. Je enostavna za uporabo in ne potrebuje dolgotrajnega tečaja.

Vabljeni na usposablkajnje, kjer bomo postopno in preko vaj ter praktičnih primerov trenirali uporabo Canve in skupaj kreativno ustvarjali.

Spoznali bomo prve korake grafičnega oblikovanja s spletnim programom Canva, uporabo predlog in različnih elementov, nato pa se dotaknili še naprednejših funkcij, ki nam pridejo prav pri daljših projektih ali kampanjah.

Kdaj in kje?

 • Torek, 21. 3. 2023 od 18:00 do 20:00 prek spleta,
 • samostojno delo (max. 4 ure) ter
 • Sobota, 25. 3. 2023 od 9:00 do 15.00 (torek) ter v Ljubljani (sobota) na Socialni akademiji (Tržaška 132, 2. nadstropje).

 

Kdo izvaja?

Z nami bo Eva Gajšek.

Eva je del Socialne akademije od leta 2017. Po izobrazbi profesorica slovenščine in teologije se ukvarja z vodenjem projektov in s komunikacijo, zanimajo pa jo predvsem področja aktivnega evropskega državljanstva, zaposlovanje mladih in uporaba umetnosti v izobraževalne namene.

Aktivnosti so sofinancirane v sklopu projekta DiPOP (Digitalno podporno okolje za prostovoljce, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo. Nosilec projekta je Socialna akademija, projektna partnerja pa sta Škofijska Karitas Celje in Nadškofijska Karitas Maribor.

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1