Rok Pisk: Potuj. Misli. Deli.

Objavljeno: 9. junija 2014

Rok Pisk se nam je z mesecem junijem pridružil za vsaj pol leta in pričel z delom na ESS projektu o popotniškem novinarstvu. Všečkaš lahko že Facebook profil popotniškega novinarstva. Hvala!

O tem, kakšnih “back-pack journalism” metod in taktik se bo poslužil za navduševanje mladih za večjo družbeno participacijo, smo ga povprašali v spodnjem ekskluzivnem intervjuju.

Rok, se lahko na kratko predstaviš, prosim.

Sem Rok Pisk, po izobrazbi teolog, po srcu skavt, po statusu srečno zaročen. Prihajam iz Poljanske doline, trenutno pa živim v Ljubljani.

02rok_piskKdaj si se sam prvič srečal s terminom BPJ? Kaj te je pritegnilo ter s pomočjo česa se sam poglabljaš v to področje?

Leta 2010 je na državnem srečanju skavtskih voditeljev Matej Cepin imel delavnico o popotniškem novinarstvu, kjer sem prvič spoznal to metodo dela z mladimi. Vsebinsko (popotništvo, aktivno državljanstvo …) so mi bile stvari znane. Metoda pa mi je bila nova. Kako s preprostimi sredstvi zabeležiti dogodek, kako ga novinarsko “obdelati” in posredovati naprej. In končno: kako po tej metodi doseči spremembo v družbi.

Kako ocenjuješ pripravljenost mladih za družbeni angažma? Se ti zdi, da so ocene o personalistični zatopljenosti (vsak se briga samo zase) pretirane? Kaj mlade nagovori k darovanju časa in energije za družbeno dobro?

Zdi se mi, da posploševanje ni na mestu. Poznam ogromno mladih, ki jim ni vseeno, ki vidijo težave, se informirajo, razmišljajo. A običajno se ustavijo pred kompleksnostjo družbe in se čutijo nemočne, nesposobne narediti spremembe, kar še otežujejo mediji.

Prvi korak k spremembi se mi zdi ozaveščanje, da sprememba je možna. Idealno je, ko se zbere skupina mladih, ki jih družijo ista vizija in interesi. V taki skupini je motivacija za delo dosti večja, prav tako pa možnost doseganja družbenih sprememb.

Katere so prednosti in slabosti tega, da sodobna tehnologija vsakomur omogoča, da je novinar oz komentator družbenega dogajanja? Nam grozi, da se bomo utopili v poplavi in banaliziranju novic?

Prednost je prav gotovo ta, da lahko danes vsakdo objavlja novice, ki jih je mogoče videti po celem svetu. Kakšno moč imajo družbena omrežja so pred kratkim pokazala dogajanja v Ukrajini in Turčiji, kjer so protestniki prek spleta ves svet opozarjali na kršitve človekovih pravic.

Seveda pa je težava v tem, da je v zadnjih letih količina informacij tako narastla, da posameznik težko preverja njihovo resničnost. Zato tudi lažje prihaja do manipulacij. Treba je razumeti medijski prostor, ohranjati kritičnost, preverjati informacije – in tudi o tem bomo govorili v okviru projekta o Popotniškem novinarstvu.

ronjaKatere akcije načrtuješ v okviru “tvojega” BPJ projekta, katere ideje ti rojijo po glavi?

Pol leta je kratko obdobje za vse, kar roji po glavi. Temeljna stvar je usposabljanje mladih, da bodo razvijali kritično mišljenje, da bodo po svetu hodili kot popotniki, z odprtimi očmi, in bodo z novimi novinarskimi kompetencami opozarjali na zaznane težave ter delili svoje izkušnje. To bodo razvijali po lokalnih skupinah v različnih delih Slovenije.

Temeljni dogodek projekta pa bo Popotniški festival, ko bodo na različnih lokacijah potekali raznorazni dogodki: predavanja, okrogle mize, razstave …

Projekt je še precej odprt, tako da gotovo nastane še kakšno presenečenje 🙂

Kakšen učinek bi si želel, da bi projekt naredil v slovenskem prostoru oz kako naj ustvarimo priložnosti, da se bodo mladi Slovenci lažje oz. z večjim veseljem udejstvovali v družbenem življenju?

Željeni učinek se skriva v geslu akcije: Potuj. Misli. Deli. S projektom bomo razvijali popotniškega duha v mladih, spodbujali kritično mišljenje ter jih usposabljali, da svoja spoznanja delijo z drugimi.

 

Širjenju idej in spoznanj bo namenjena tudi naša stran na facebooku ter spletna stran popotniskonovinarstvo.si/ Vabljeni k ogledu!

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to Top ↑

UA-42404711-1