Tabor družin “Naprej k naravi!”

Objavljeno: 11. septembra 2023

Med 17. in 20. avgustom 2023 je v vasi Podbočje pri Kostanjevici na Krki potekal tabor družin z naslovom Naprej k naravi! 31 udeležencev: staršev, malčkov in osnovnošolcev, je skupaj preživelo štiri dneve v stiku z naravo, krepitvi odnosov znotraj družin, predvsem pa v krepitvi odnosov med družinami.

Družine dandanes čutijo, da se pod velikim časovnim pritiskom le težko ustavijo do te mere, da »zadihajo« in zaživijo kakovostno življenje. Prav ko govorimo o kakovosti družinskega življenja, pa veliko vlogo igra tudi naravno okolje.

Vnašanje zdravega naravnega okolja v družinsko življenje ima za posledico tudi bolj zdravo družino. Naj gre za navajanje otrok na fizično delo, ki ga danes v mnogih okoljih primanjkuje, ali pa za zdravo hrano, pridobljeno v tej isti naravi: v družinsko življenje lahko uvajamo različne elemente in vsak od njih prispeva svoj delež.

V nadaljevanju navajamo pet vidikov, ki smo se jih dotaknili na taboru družin, obenem pa so lahko nam, udeleženim družinam, smernica tudi za nadaljnje delovanje.

Izleti v naravo

Izlet v naravo zahteva nekaj proaktivnosti in družinske organizacije, posebej če ga postavimo nasproti času, ki bi ga lahko preživeli doma in nekoliko bolj ležerno. Pa vendar se splača – le redko je kateri družini žal, da se je odpravila na izlet!

Prostočasne in zabavne dejavnosti v naravi

Igre zunaj, kopanje v reki, izdelovanje bivakov v gozdu … Hitro lahko spoznamo, da se začetna investicija, ki jo starši damo v času, lahko obrestuje v samostojni prosti igri otrok.

Zdrava prehrana

Vrt ni nujno blizu hiše. V Sloveniji je skoraj na vsakem koncu mogoče v relativni bližini najeti vrtiček, ki za družino lahko predstavlja kraj navajanja na fizično delo, sprostitve, ob vse dražji hrani pa tudi kraj ekonomskega učinka

Krepitev odnosov

Narava vezi v družini lahko močno preoblikuje. Spanje zunaj je tak primer. Posebej mlajši otroci ob takšni dejavnosti doživljajo pustolovščino, ki je še dolgo ne pozabijo. In doživeli so jo s tistimi, ki so jim najbliže.

Osebna ekologija

V naravi ne moremo delati hitrih obvodov, ne moremo je pretentati. V naravi vse zahteva svoj čas – če danes sadimo, jutri verjetno še ne bomo želi. Stvari rastejo počasi, neravnotežja pa nikoli ne prinesejo kaj dobrega.

Doživljanje takšnih procesov v naravi, morda skozi letne čase, morda skozi opazovanje … tudi v naših ostalih dejavnostih zbuja željo po bistvenem in po iskanju ravnotežij.

 

Tabor je bil del istoimenskega študijskega krožka (Naprej k naravi!), ki ga je v letu 2023 izvajala Socialna akademija.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1