USTVARI FILM: od scenarija do montaže (ZOOM, oktober 2023)

Objavljeno: 12. septembra 2023

Se želiš naučiti, kako ustvariti svoj film, pa o tem (še) nimaš pojma? 

Potem je to usposabljanje kot nalašč zate!

Vabljen/-a na 15-urno usposabljanje za mlade, kjer bomo postopno in preko vaj ter praktičnih primerov na petih srečanjih spoznavali osnove ustvarjanja filma – preko zgodovine in teorije do snovanja in izdelave lastnega izdelka.

V koledarju si rezerviraj TORKOVE POPOLDNEVE  V OKTOBRU IN NOVEMBRU (10., 17. , 24. 10. in 7. ter 14. 11.) od 17:00 do 20:00 ter se prijavi!

1. SREČANJE: Kratka zgodovina in teorija filma

V prvem srečanju bomo predstavili kratko zgodovino svetovnega in slovenskega filma ter raziskali, kaj film sploh je. S pomočjo slikovnega in predvsem video materiala bomo preleteli razvoj filma. Izdelali bomo kinegraf (flipbook) in pogledali, kako se je film sploh začel.

 • Kdaj? – TOREK, 10. 10. od 17:00 do 20:00
 • Kje? – ZOOM

2. SREČANJE: Scenaristika

V drugem srečanju se bomo posvetili tridelni strukturi scenarija in si ogledali kratki film, ki dobro ponazarjajo to scenaristično strukturo. Spoznali bomo KIT SCENARIST, program, namenjen pisanju scenarijev. Sledilo bo praktično delo, kjer bo vsak napisal svoj scenarij za eno do trominutni kratki film.

 • Kdaj? – TOREK, 17. 10. od 17:00 do 20:00
 • Kje? – ZOOM

3. SREČANJE: Režija

V tretjem srečanju bomo spoznali osnove režije, delo z igralci, filmske sektorje in vlogo režiserja na setu.

 • Kdaj? – TOREK, 24. 10. od 17:00 do 20:00
 • Kje? – ZOOM

4. SREČANJE: Kamera

V četrtem srečanju bomo izdelali zgodboris za svoj kratki film. Spoznali bomo kadriranje in snemanje.

 • Kdaj? – TOREK, 7. 11. od 17:00 do 20:00
 • Kje? – ZOOM

5. SREČANJE: Montaža

V zadnjem srečanju bomo spoznali z aplikacijo za montažo video materiala CapCut za pametne telefone. Osvojili bomo osnove filmske montaže ter posneti material zmontirali v kratke filme.

 • Kdaj? – TOREK, 14. 11. od 17:00 do 20:00
 • Kje? – ZOOM

6. ODDAJA IZDELKOV in premiera

Datum za oddajo zaključenih izdelkov je 28. 11. 2023.
Dogovorili se bomo tudi za datum premiere, ki bo potekala v Ljubljani (predvidoma v decembru).

 

Kdo bo z nami?

Cikel delavnic bo vodila Hanna Szentpeteri.

Hanna je scenaristka in režiserka, je z odliko diplomirala iz filmskih študij na Univerzi Kingston, magisterij iz filmske režije pa je končala na AGRFT v Ljubljani. Kot scenaristka in režiserka se je podpisala pod kratka igrana filma Maruška in Iva, 24 ter dokumentarni film Bend vs Brand.

Ima večletne izkušnje s predavanjem scenaristike, dokumentaristike, režije, in videa. Vodi filmske delavnice za mlade in odrasle po vsej Sloveniji.

Kaj potrebujem za usposabljanje?

Udeleženci bodo za delo potrebovali:

 • Računalnik z mikrofonom in kamero za spremljanje in delo. Scenarij bomo oblikovali v programu KIT SCENARIST. Uporaba Kit Scenaristka je brezplačna. Program si lahko prenesete tukaj: https://kitscenarist.ru/en/index.html
 • Pametni telefon z vsaj 1GB spomina za snemanje ter z montažnim programom CapCut, ki je dosegljiva na portalih Google Play oz. Apple Store.

Koliko stane?

Usposabljanje je za udeležence brezplačno. Zaradi omejenega števila mest, so obvezne predhodne prijave.

Kje se prijavim?

Prijave zbiramo do zapolnitve mest preko spodnjega obrazca. Število mest je omejeno, zato je  za udeležbo obvezna predhodna prijava.
Ker so delavnice namenjene mladim (do 29. leta starosti), bomo le-tem pri prijavi dali prednost.  V primeru, da so na voljo prosta mesta, bomo dali možnost tudi ostalim zainteresitranim.

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1