Venues of Victims: Mednarodni poletni tabor na Hrvaškem

Objavljeno: 22. avgusta 2022

Letošnji poletni tabor “VENUES OF VICTIMS // VENUES OF PERPETRATORS” se je začel 15. avgusta v Zagrebu z mladimi iz Hrvaške, Grčije, Litve, Portugalske, Slovenije, Španije in Nemčije.

Kljub visokim poletnim temperaturam in zahvaljujoč zelo motivirani ekipi ter zainteresiranim udeležencem je bil tabor uspešen. Obsegal je medsebojno spoznavanje, uvod v temo srečanja, ogled mesta in delavnice na temo “Preteklost, zgodovina, spomin in spominjanje”.

V naslednjih dneh sta poleg ekskurzije v spominsko obeležje Jasenovac na programu predvsem nadaljevanje poti na Reko in raziskovanje zgodovinskih krajev na hrvaški obali.

Postanek v Jasenovcu in nadaljevanje na Reki

Po prvih štirih dneh v Zagrebu smo vstopili v naslednjo fazo našega tabora. Skupina se je 19. 8. odpravila v spominsko obeležje Jasenovac, da bi na kraju samem obravnavala temo “Nasilje in nastanek evropskih povojnih diktatur”.

Nato smo našo pot nadaljevali na Rijeki in se ukvarjali s temami, kot so “Ideologija, družba in legitimacija”.

Vrhunec projekta je bil obisk spominskega parka Goli Otok s poudarkom na temi “Nasilje in vladavina” v sodelovanju s Fundacijo Friedrich Ebert (FES Dialogue Southeast Europe). Udeležili so se ga tudi Marko Filipović (župan Reke), Petar Mamula (predstavnik regije Reka), Dr. Ralf Melzer (vodja regionalnega urada FES v Sarajevu), Dr. Sonja Schirmbeck (vodja mednarodnega urada FES v Zagrebu) in Harald Seibel (vodja gospodarskega oddelka in stalni predstavnik veleposlanika Zvezne republike Nemčije na Hrvaškem).

Projekt se izvaja ob podpori partnerskih organizacij iz Hrvaške, Grčije, Litve, Portugalske, Slovenije, Španije in Nemčije ter ob finančni podpori programa Erasmus+ za mlade, sredstev Federal Child and Youth Plan (KJP) in Federal Agency for Civic Education and the Friedrich Ebert Foundation (FES Dialogue Southeast Europe).

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1