Evropsko leto mladih: Kakšna je prihodnost prostorov za mlade?

Objavljeno: 23. januarja 2023

V sredo, 18. januarja, je v organizaciji Urada RS za mladino potekal zaključni dogodek evropskega leta mladih, na katerem so obeležili dosežke preteklega leta, predstavili primere dobrih praks (dogodkov), ki so zaznamovali evropsko leto mladih, in promocijsko predstavili tiskano izdajo zbornika Prostori za mlade, v katerem so zbrani številni primeri fizičnih in digitalnih prostorov mladinskih organizacij in organizacij za mlade po celi Sloveniji. Za zbornik smo poleg opisa naših prostorov pripravili tudi prispevek Digitalni prostori: iz prostora poslušanja v prostor ustvarjarjanja in pobudništva.

Na zaključnem delu dogodka je bila v sklopu predstavitve zbornika organizirana okrogla miza o pomenu prostorov za mlade. Na okrogli mizi je sodelovala tudi Sabina Belc, ki na Socialni akademiji vodi projekt Ustvarjalni digitalni prostori. Skupaj z mag. Tino Kosi, v.d. direktorice URSM, dr. Milkom Poštrakom iz Fakultete za socialno delo, Katarino Gorenc, vodjo Urada za mladino Mestne občine Ljubljana in Maja Hostnik, direktorico Mreže MaMa, so raziskovali, zakaj je pomemben obstoj in investicije v prostore za mlade ter kakšen je potencial digitalnih prostorov.

Mag. Maja Hostnik je pojasnila, da so bili državljanski prostori za mlade kot tematika izbrani v sklopu 8. cikla Evropskega mladinskega dialoga, ko so Svetu Evropske unije predsedovale Nemčija, Portugalska in Slovenija. Mag. Tina Kosi, v. d. direktorice Urada RS za mladino, je podelila, da se o prostorih za mlade skozi leta ni prav veliko govorilo, ker smo jih imeli za samoumevne. Dodala je, da je zbornik Prostori za mlade odlična priložnost, da se prostore za mlade znova postavi v ospredje, tudi v odnosu do lokalnih odločevalcev. Udeleženec dogodka je kot odziv na povedano izpostavil, da že več let ni bilo infrastrukturnega razpisa, ki bi omogočil organizacijam, da bi naslovile izzive s prostori, ki so jih opisale v zborniku, ter pozval k razmisleku o tem dejstvu.

V nadaljevanju je dr. Milko Poštrak povzel nastanek in razvoj mladinskih prostorov skozi čas, Katarina Gorenc pa je predstavila ključne mejnike razvoja ljubljanskih mladinskih centrov ter opisala priložnosti, ki se odpirajo z ustvarjanjem novega mladinskega centra v Cukrarni.

Sabina Belc je spregovorila o potencialu virtualnih prostorov za mlade, s katerimi so v času pandemije korona virusa mladinski delavci dosegli skupine mladih, ki pred tem niso zahajali v fizične prostore za mlade. Poudarila je, da se morajo za učinkovito delo v virtualnih prostorih za mlade mladinski delavci tudi sami počutiti dobro v njih, zato je ključno raziskovanje novih tehnologij ter skrb za lastno izobraževanje in razvoj potrebnih digitalnih kompetenc.

Uradna zapisa z zaključne konference lahko preberete na mlad.si: celoten dogodek in okrogla miza. Slike z dogodka pa si lahko ogledate tukaj

Prelistaj digitalni zbornik tukaj.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1