2.4.1.1 Kamera

Pri kamerah je razvoj zadnjih let naredil največje premike, temu primerno pa so tudi cene postale dostopnejše. Danes že telefoni zmorejo snemati videe v polni visoki ločljivosti (1920x1280px). Pri dobri svetlobi bo tudi preprosta kamera dala kvalitetne posnetke. Prava vrednost pa se bo pokazala, ko bo svetlobe manj.

Danes je v video produkciji vedno bolj popularna uporaba zrcalno-refleksnih (DSLR) ter brezzrcalnih (mirrorless) fotoaparatov. Njihove cene so namreč postale precej ugodne, obenem pa je kvaliteta posnetkov povsem zadovoljiva tudi za zahtevnejše uporabnike.

Nekaj nasvetov pri izbiri kamere:

 1. Senzor. Običajno na ta del kamere niti ne pomislimo, čeprav se ravno v njem skriva razlika med (cenovnimi) razredi kamer. Zakaj je tako pomemben: senzor lovi svetlobo (sliko) in večji kot je, več svetlobe zajame. To pomeni, da bo slika kvalitetna tudi, ko bodo svetlobni pogoji slabši.Zrcalnorefleksi in brezzrcalni fotoaparati s senzorjem formata APS-C so danes dokaj ugodni, obenem pa nudijo kvalitetno sliko.

  Slika: Primerjava velikosti senzorjev (vir: en.wikipedia.org)
 2. Objektiv. Koliko svetlobe bo kamera prejela je torej odvisno od senzorja. Do senzorja pa pride skozi objektiv.
  Bolj kot zoom je pri objektivu pomembno, koliko svetlobe skozenj pade na senzor. To pa označuje črka f. Nižja kot je številka f, več svetlobe objektiv prepušča. Objektivi, ki imajo f nižji kot 3 so super, če pa je f manjši od 2 pa še toliko bolje.
  Z bolj odprto zaslonko pa dobimo tudi lepše zamegljeno ozadje (t.i. “bokeh”). Kako to izgleda, si lahko pogledaš v zanimivi spletni simulaciji na spodnji povezavi.
  Bokeh simulacija
 3. Resolucija. Za normalno uporabo je full HD (1920x1280px) povsem dovolj. Običajni zasloni večje resolucije niti ne omogočajo. Ima pa večja resolucija (npr. 4K) to prednost, da lahko sliko po potrebi obrežeš, pa bo še vedno pri izvozu v full HD ostala brez napak.
 4. Cena. Preden se lotiš kupovanja opreme, je dobro premisliti, koliko si zanjo pripravljen-a odšteti. Dobro je vzeti v obzir tudi to, da je smiselno kupiti še rezervne baterije, spominske kartice, stativ, objektive …

© 2024, Socialna akademija