2.4.2 Snemalna ekipa

Pri ustvarjanju dokumentarnega (ali drugačnega) filma običajno sodeluje cela ekipa ljudi. To produkcijo precej poenostavi, če seveda ekipa deluje uigrano in vsakdo izpolni svojo nalogo. Katere so torej glavne funkcije?

  1. Režiser je oseba, ki ima v rokah kreativno plat flma in je glavni vezni  člen med filmsko ekipo, intervjuvanci in igralci. Ker najbolje pozna tematiko filma tudi postavlja vprašanja intervjuvancem.
  2. Direktor fotografje je oseba, ki skrbi, da gre postavitev osvetlitve ter samo snemanje filma po načrtih, saj skrbi za osvetljevalno in snemalno ekipo. Če gre za majhno produkcijo, je to dejansko oseba, ki poskrbi za osvetlitev in kamero. Skupaj z režiserjem se odločita, kako bosta kakšno sceno skadrirala, osvetlila in posnela.
  3. Postavljalec scene je zadolžen za to, da se scena ujema z režiserjevo vizijo. Lahko ga zadolžiš tudi za rekvizite.
  4. Kamerman je oseba, ki dejansko snema s kamero. Pri manjših produkcijah je to ponavadi kar direktor fotografje.
  5. Snemalec zvoka skrbi za zvočni del dokumentarnega filma: audio snemanje intervjujev, zvočne efekte, izbiro glasbe, snemanje veznega teksta itd. Dialog se posname bodisi
  6. Montažer pa je tisti, ki na koncu iz vseh posnetkov in drugega gradiva po navodilih režiserja ustvari končni izdelek. Pri manjših produkcijah se z montažo ukvarja kar režiser.
    Verjetno boš svoje prve izdelke ustvarjal z manjšo ekipo. Morda boš kdaj celo opravljal delo celotne ekipe.

© 2024, Socialna akademija