2.4.1.4 Ostali pripomočki

Slider
Slider je naprava, s katero lahko brez tresljajev premikaš kamero v določeno smer. S tem lahko dosežeš čudovite prostorske učinke. Priporočljiv je tudi za približevanje/oddaljevanje, saj za razliko od približevanja z objektivom ne spreminja kota snemanja.

Steadycam/flycam
Steadycam, flycam (in še kakšno ime zanj bi se našlo) odgovarjata na izziv, kako narediti posnetke med gibanjem, ne da bi se tresla kamera. Uporaba zahteva precej vaje, a rezultati so je vredni. Kako uporabljati steadycam? Oglej si posnetek!

Gimbal
Ima podoben namen kot zgoraj omenjeni pripravi, le da se tu položaj kamere vzdržuje elektronsko. Je pa cena za normalne smrtnike precej visoka.

Jib
Jib ali žirafa je naprava, s katero lahko kamero premikamo po prostoru v različne smeri. Za razliko od sliderja, kjer je gibanje enodimenzionalno (po črti) lahko z jibom kamero tudi dvigamo ali spuščamo.

Kaj pa če nimam denarja za vse te pripomočke?

Marsikaj lahko z malo denarja narediš tudi sam! Na spletu obstaja na tisoče načrtov in nasvetov za izdelavo pripomočkov iz stvari, ki jih najdeš doma. Poskusi v Google ali YouTube vpisati “diy filmmaking”, “diy camera jib”, “diy slider” in podobno. Slider in Flycam pa si lahko izposodiš tudi na Socialni akademiji.

© 2024, Socialna akademija