2.4.3 Izbira lokacije

Pri snemanju dokumentarca boš verjetno uporabil več različnih lokacij, odvisno od tematike in ljudi, ki jih boš povabil k sodelovanju. Pri tem lahko računaš, da ne bo vse šlo po planih. Zato imej v mislih predvsem nekaj bistvenih stvari:

  • Pri snemanju intervjujev poskrbi, da je lokacija čim bolj mirna. Lažje je namreč popraviti slabo sliko kot slab zvok.
  • Skušaj najti prostor, ki ni pretemen, sploh če nimaš na razpolago kvalitetnih luči in časa, da osvetlitev postaviš in preizkusiš. (Pozor! Naj te pri snemanju ne zavede, če slika na zaslonu kamere izgleda lepo svetla. Razlog za to je lahko visok ISO (občutljivost senzorja), kar pa s seboj prinaša zrnasto sliko.)
  • Izogibaj se visokim kontrastom. Tipičen primer tega je snemanje na soncu, kjer pride do izrazitega kontrasta med deli na svetlobi in v senci. Na manj kontrastni sliki se lahko kontraste v postprodukciji poveča. Če pa je slika prežgana ali pretemna, pa to ni mogoče.

Za snemanje pokrivnih kadrov tiho okolje ni pogoj, saj običajno od njih potrebuješ zgolj sliko.

Poleg tega pa imej v mislih še nekaj praktičnih zadev:

  • Pomisli na dostopnost in pozicijo lokacij. Če je lokacija zelo oddaljena, bo to zahtevalo dolgo vožnjo celotne ekipe, s čimer so povezani tudi večji stroški.
  • Če  je lokacija sredi zelo živahnega dogajanja ali blizu prometne ceste, bo to  predstavljalo veliko oviro za snemanje zvoka.
  • Kolikor je v tvoji moči izberi zanimive in hkrati praktične lokacije. Če boš izbral-a lokacijo, kjer bo treba še dolgo postavljati oz. spreminjati sceno, bo to vzelo veliko dragocenega časa.

© 2024, Socialna akademija