2.4.8 Snemanje zvoka

Moja kamera ima tudi mikrofon!

Res je. In tudi ta zvočni posnetek bo prišel prav za sinhroniziranje zvoka in slike. A kaj več kot to bo težko uporaben. Poleg tega, da ni dobre kvalitete ima še eno slabo lastnost: pobira namreč zvoke iz kamere (ostrenje, dotikanje kamere …).

Kakšen mikrofon izbrati?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kaj nameravaš posneti. Če snemaš preprost intervju, bo najbolje uporabiti t.i. “muhco” – prenosni mikrofon, ki ga sogovornik pripne na obleko. Če je okolje mirno, lahko uporabiš tudi zunanji mikrofon, ki ga pritrdiš na kamero. Za še bolj profesionalne podvige (ko imaš na razpolago tako sredstva kot opremo in ekipo) pa lahko uporabiš boom mikrofon na palici. Tak mikrofon je usmerjen in lovi zvok iz zelo omejene smeri. S tem se omeji vpliv šumov iz okolja.

Nevidni sovražnik: veter

Poleg drugega hrupa iz okolja je veter tisti, ki pokvari največ posnetkov. Za zaščito pred njim si lahko deloma pomagamo s penastimi pokrivali za mikrofon, še boljši pa je “maček” – prevleka za mikrofon, ki nevtralizira vpliv vetra.

Slušalke!

V izogib neprijetnim presenečenjem ob pregledu materiala je dobro že med snemanjem poslušati zvok, ki ga snema snemalnik. Tako lahko hitro prekineš snemanje in ponoviš, če je veter premočan.

Še nekaj praktičnih nasvetov

  • Pred začetkom in po koncu snemanja pusti snemalnik teči še vsaj 3 sekunde. To ti bo olajšalo delo pri montaži.
  • Pri snemanju intervjujev prosi sogovornika, da govori umirjeno in s premori. Tudi to ti bo olajšalo kasnejšo obdelavo posnetkov.
  • Pred snemanjem izključi telefon! Zvonjenje ni le motnja na posnetku, ampak tudi zmoti ozračje odprtosti in zaupnosti, ki je za snemanje intervjujev bistvenega pomena.

 

© 2024, Socialna akademija