Najboljša preventiva proti samomorom je, da človeka vprašaš, kako je.

Objavljeno: 13. junija 2007

sak_dk_samomori_04_small.jpg

sak_dk_samomori_04_small.jpg V torek, 29. maja 2007 se je v Galeriji Družina zaključila Diskusijska kavarna na temo Samomori – tabu, ki o(b)staja. Organizatorje je glede na nenavadnost teme presenetil visok obisk, saj se nam je v kavarni pridružilo kar okoli 40 gostov zelo različnih profilov, ki so že s svojo prisotnostjo naznanjali dobre razprave in zanimiv večer.

Po uvodu moderatorke Mojce Perat in uvodni pesmi o samomorih Adija Smolarja je ociologinja mag. Sanja Cukut najprej podala nekaj statističnih podatkov o stopnji in vzrokih samomorilnosti v Sloveniji in nasploh. Družinski terapevt Matej Torkar je v svojem nastopu med drugim poudaril, da je samomor le eno od zadnjih dejanj, ko posameznik stistke že dlje časa ne more z nikomer skomunicirati. Strokovnjak za sodno medicino dr. Jože Balažic pa je slikovito govoril tako o načinih samomorilnosti, preventivi na medosebnem nivoju, kot tudi o vlogi institucij pri prprečevanju samomorilnosti.

V diskusiji po skupinah smo se udeleženci ukvarjali predvsem z vprašanjema, kaj lahko za zmanjšanje samomorov stori vsak posameznik in kaj intitucije. Skupine so prihajale do različnih zaključkov in ob končnem poročanju tudi podale zelo različne poudarke, od vloge izobraževanja, preko pomena različnih uslužbencev, ki delajo z ljudmi, pa do skandinavskih primerov celostnega pristopa k zmanjševanju števila samomorov. Vsebinsko poročilo z diskusijske kavarne bo na voljo kmalu, že zdaj pa si lahko ogledate slike.

Dokument

sak_vd-07-01_samomori.jpg

 

Slike 

{gallery}galerije/07/sak_dk_samomori{/gallery} 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1