23. Draga mladih: Novi mediji in socialna omrežja – med pastmi in priložnostmi

Objavljeno: 3. septembra 2013

dm

Organizatorji letošnje 23. Drage mladih so bili Mojca Perat kot predstavnica Socialne akademije, Bojan Mevlja, kot predstavnik Rotunde iz Kopra in Jernej Šček predstavnik Mosp iz Trsta.

V petek, 30. avgusta 2013, je potekala okrogla miza z naslovom Socialna omrežja in jaz?! Gostje okrogle mize so bili: novinar spletnega časopisa casnik.si Aleš Čerin, svetovalec predsednika največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu mag. Klemen Žumer, nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk in doktor psihologije ter univerzitetni predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem dr. Beno Arnejčič. Povezovalec okrogle mize je bil Igor Pigac.

Na začetku je mag. Klemen Žumer predstavil svoje delo v EU. Vsakodnevno opažamo, da nas preko socialnih omrežji seznanja o aktivnostih, ki se dogajajo v evropskem parlamentu in med samimi evropskimi poslanci. Žumer nas je seznanil o pomembnosti varovanja osebnih podatkov ter kraji identitete. »Najpogostejše kraje so kraje podatkov iz kreditnih kartic«. S pomočjo slikovitih primerov, smo dobili širši vpogled. Dotaknili smo se pravnih mej in zakonodaje, ki posega v varovanje posameznika, ki se srečuje z internetnim nadlegovanjem ali krajo identitete. Ob koncu je predstavil še nove aplikacije, ki se jih lahko uporablja za zbliževanje ljudi, lahko pa se tudi zlorabljajo, zato previdnost ni odveč.

Aleš Čerin nam je spregovoril o svojem preboju preko socialnih omrežji. Začel je preprosto, a iskreno. Lotil se je projekta Bolj preproste izbire, kjer se je dnevno prehranjeval z enim evrom na dan. Vsakodnevno je objavljal svoja spoznanja na socialnih omrežjih in tako so ga opazili mediji. Kot starš nam je orisal svoj vzgojno-izobraževalni pogled na socialna omrežja. »Pomembno je, da se med seboj pogovarjamo. Tako ne bo prišlo do samomorov, ki smo jih bili priča zaradi zlorab s pomočjo socialnih omrežji.«

Dr. Žiga Turk je eden prvih politikov, ki je začel uporabljati socialna omrežja. Svoj prvi twit je objavil že leta 2007. Sam se ne spomni kaj je takrat zapisal, a ga twitanje zelo navdušuje. »Človek mora premisliti kako bo s pomočjo 140 znakov zapisal svoje misli.«, Turk piše tudi bloge. Komentarjev pod novicami navadno ne bere, saj smo Slovenci preveč sovražno nastrojeni. Poudaril je, da je možno preko socialnih omrežji graditi aktivno državljanstvo in spodbujati mlade.

Dr. Beno Arnejčič nam je zaupal svoj pogled na socialna omrežji? Naštel je nekaj najpogostejših zlorab, ki se dogajajo preko socialnih omrežji. Mladim je prestavil vplive, ki jih ima »kultura medmrežnega komuniciranja« na naše medsebojne odnose. »Berimo knjige, ki nam bogatijo naš besedni zaklad«. S pomočjo twitanja in drugih socialnih omrežji, lahko siromašimo slovenščino.« za konec je dejal še to, da pisana beseda ne more nadomestiti čustev, ki jih lahko izražamo v medsebojnih odnosih.

Udeleženci so goste lahko spraševali vprašanja ob katerih se je razvila zanimiva diskusija.

Na koncu sta Simona Osterc in Sara Baumgartner predstavili mednarodni projekt e-nclusion, Aleš Čerin pa je predstavil spletni časopis casnik.si. ter pozval vse mlade, da naj se aktivno lotijo pisanja in pošiljajo svoje članke.

Okroglo mizo smo zaključili s pogostitvijo in živo glasbo. Mladi so se lahko povezali tudi preko plesa.

Primorski dnevnik

SLIKE

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1