72 ur brezkompromisno v Prlekiji

Objavljeno: 30. oktobra 2014

Štiri prostovoljke (Sabina, Suzana, Tamara, Urška) smo se konec oktobra 2014 skupaj s svojo mentorico s Socialne akademije, Tino Vareško,  odpravile na izziv, ki smo ga uresničile v okviru projekta 72 ur brez kompromisa, ki ga izvaja Mladinski ceh v sodelovanju z različnimi institucijami – v tem primeru s Socialno akademijo.

Naloga naše skupine je bila posneti in zmontirati nekajminutni kratki promocijski film, v katerem je predstavljen projekt Domačija, dotaknili pa smo se tudi temeljnih človekovih pravic. Tako smo se odpravile v občino Razkrižje, kjer se Domačija nahaja.

DSC00035mTo je projekt, ki je zaživel pred nekaj leti zato, da bi ljudem, ne glede na starost, pomagal pri uresničevanju osebnih ciljev. Tukaj so ljudje, ki se spopadajo s socialno problematiko, imajo probleme z zasvojenostjo. Tako je tukaj pisana druščina s takšnimi in drugačnimi osebnimi zgodbami, vsem pa je skupen cilj, v katerem bi radi uresničili svoje načrte, ki so si jih zastavili za svojo prihodnost, predvsem pa bi radi ponovno normalno zaživeli.

Njihov ritem življenja se odvija na kmetiji, ki je trenutno v preusmeritvi v ekološko kmetijo, ki so jo pred nekaj leti pričeli obnavljati. DSC00048Prostovoljci in udeleženci se tukaj zberejo, pomagajo pri delovnih akcijah, si kuhajo obroke… Udeleženci se (na)učijo novih spretnosti, krepijo medsebojne odnose, predvsem pa aktivno preživljajo prosti čas.

Končni vtis prostovoljk, ki smo uspešno dokončale zadani izziv, je odličen. Čeprav nismo vedele, kaj nas čaka, smo komaj čakale trenutek, ko bomo lahko dokazale, iz kakšnega testa smo. Med intenzivnim delovanjem akcije smo se naučile marsikaj uporabnega, aktivno pa smo sodelovale pri  okrepitvi medgeneracijskega dialoga.

Vsem mladim pa sporočamo, da so tovrstni izzivi čudovita izkušnja, v katerih se lahko naučijo veliko novega; pridobljeno znanje pa jim bo zagotovo še kdaj prav prišlo. Prav tako bodo svoj prosti čas preživeli aktivno, postali pa bodo tudi bolj družbeno odgovorni.

Urška Vidmar

 

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1