Agora o podnebnih spremembah v Evropskem parlamentu

Objavljeno: 14. junija 2008

no image

agora_podnebje.jpg Tla po katerih hodimo so pepel naših prednikov. Človek nekaj časa pripada zemlji, zato jo mora  spoštovati in čuvati. Če po njej pljuva in jo uničuje, s tem pljuva po samem sebi in škoduje sebi. Zemlja je naš planet!

 

V četrtek, 12. in petek, 13. junija, je v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju potekala druga državljanska agora, tokrat o boju proti podnebnim spremembam, kjer je sodelovalo 500 predstavnikov nevladnih organizacij. Agore se je udeležila tudi Socialna akademija. Z agoro želi Parlament dopolniti delo svojega začasnega odbora, ki je namenjen tej problematiki. Predstavniki nevladnih organizacij – med njimi tudi predstavnica Socialne akademije – so se srečali z evropskimi poslanci, predstavniki drugih institucij EU ter mednarodnimi strokovnjaki, da bi izmenjali mnenja in predloge za oblikovanje prihodnjih evropskih ukrepov na področju boja proti podnebnim spremembam.
Agora je potekala v petih delovnih skupinah: viri, tehnike, solidarnost, ekonomija in vzgoja.
Poleg poslancev ter predstavnikov Komisije, Sveta in vlad držav članic EU so v razpravah sodelovali tudi ugledni mednarodni strokovnjaki, kot so Jeremy Rifkin, predsednik fundacije o ekonomskih trendih, Jacqueline McGlade, direktorica Evropske okoljske agencije, Victoria Tauli Corpuz, predsednica stalnega foruma ZN za vprašanja prvotnih ljudstev in Cecilia Ugaz, podsekretarka programa ZN za razvoj (UNDP).
 
Podnebne spremembe so kot prednostna naloga leta 2008. Poslanci se intenzivno ukvarjajo s podnebno-energetskim svežnjem zakonodaje ter oblikujejo stališča za mednarodni konferenci v Poznanu konec tega leta ter v Københavnu leta 2009.
Če povzamem, …
potrebno bo  dati večji poudarek na recikliranju, varčevanju, ohranjanju  in opozarjanju. Tudi svetlobno onesnaževanje je stranski učinek industrijske civilizacije. Cenena energija in naprave za osvetljevanje povzročajo pretirano osvetljevanje znotraj in zunaj zgradb predvsem zaradi propagandnih učinkov.  Velike korporacije se trudijo, da neprijetna dejstva ne bi prišla v javnost, zato smo kot civilna družba dolžni opozarjati in ne kinkali v svojem nizko zavednem potrošništvu, ki je glavni dosežek sodobne civilizacije.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1