Besede ganejo, zgledi vlečejo – poletna šola v Veržeju

Objavljeno: 4. septembra 2017

Ko sem se na začetku poletja prijavljala na poletno šolo na temo tržne ekonomije in etičnega vodenja, se mi je dozdevalo, da ne bom tipična udeleženka. Z minimalnim znanjem o ekonomiji (in po pravici povedano tudi z minimalnim zanimanjem za ekonomijo) so bila moja pričakovanja precej nizka.

Že po prvem dnevu sem ugotovila, da so bile moje predstave o tovrstnih dogodkih popolnoma napačne. Zanimive teme in aktivnosti ter udeleženci iz različnih držav EU so popolna podlaga za mnoge zanimive debate. Izkazalo se je, da se o določenih temah še kako da razpravljat, ne glede na razlike v starosti, izobrazbi in izkušnjah. Seveda so bili pogledi na iste teme popolnoma drugačni, zaradi česar skoraj nikoli nismo dosegli konsenza. Smo se pa mnogokrat strinjali, da se ne strinjamo.

Tekom časa preživetega v Veržeju so se med nami stkala mnoga prijateljstva. Med drugim je zato poskrbel tudi pester program. Da bi na lastni koži izkusili naravo socialno tržnega gospodarstva smo igrali nogomet z malce posebnimi pravili, šli smo na pokušino vin v bližnjo vinarno, plavat v terme, ustvarjali smo v lončarski delavnici, večere pa smo preživeli ob plesu, petju, pogovorih in igranju namiznega nogometa.

Zagotovo pa mi v spominu ne bo ostala samo družabna plat tega dogodka. Po prvih nekaj splošnih predavanjih o socialno tržnem gospodarstvu smo se razdelili v skupine in skušali oblikovati ukrepe, ki bi v našem okolju izboljšali dejansko stanje. Ko se poglobiš v ureditev našega gospodarstva in celotne družbe, začneš odkrivati velike pomankljivosti, za katere je potrebno poiskati rešitve. Zdi se mi pomembno, da se pogovarjamo o tem, četudi so naši predlogi zaenkrat samo nekaj plakatov, ki jih je nekaj mladih popisalo eno poletje tam nekje v Prekmurju. Tudi mi smo soustvarjalci družbe in imamo moč in možnost spremeniti stvari.

 

Predvsem v drugem delu poletne šole smo se ukvarjali s spreminjanjem sebe. No, morda bolj dograjevanjem. Pogovarjali smo se namreč o voditeljstvu. Zame najbolj zanimiv del tega dela poletne šole je bil pogovor z Robertom Sercem, direktorjem Pomurskih mlekarn. Besede ganejo, zgledi vlečejo (lat.:Verba movent exempla trahunt ) je latinski pregovor, ki po mojem mnenju najbolje povzame našo izkušnjo. Še toliko govora, pogovora in debat o voditeljstvu se ne more primerjati s priložnostjo, da poslušaš človeka, ki dela to, o čemer teoretiziramo v praksi.

 

Kljub mojim začetnim pomislekom se je torej izkazalo, da je ekonomija tudi za “laike” lahko zelo zanimiva, prav tako etika voditeljstva in podobne teme. Dnevi, preživeti v Veržeju, mi bodo ostali v zelo lepem spominu, prav tako ljudje, ki sem jih tam spoznala. Veselim se že novembra, ko se bomo odpravili v Berlin in nadaljevali naše izobraževanje o socialno tržnem gospodarstvu.

Nina Katarina Štular

 

###

Poletna šola je potekala v okviru Erasmus + projekta ‘Mladi za podjetništvo in poslovno etiko’. Namen projekta je pripraviti in spodbuditi mlade, da razvijejo podjetniški duha in sočasno duh odgovornega državljanstva ter povežejo oba v nov način etičnega vodenja in poslovanja. Pri tem naj bi upoštevali etične vrednote in koncept družbenega tržnega gospodarstva. S projektom želimo med mladimi spodbuditi čut za odgovorno podjetništvo in jim omogočiti, da prek neformalnih metod izobraževanja raziščejo in razvijejo podjetniške iniciative, razvijejo in izboljšajo vodstvene spretnosti in pridobijo znanje o vsebinah etičnih razsežnosti vodenja in poslovanja v družbeno tržnem gospodarstvu.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1