Bralni klub VSI BRATJE, srede ob 20h na spletu (začetek 6. 1.)

Objavljeno: 28. decembra 2020

Skupaj prebirajmo najnovejšo okrožnico papeža Frančiška Vsi bratje in ob njej razpravljajmo o različnih temah preko spleta! Okrožnica, izdana oktobra 2020, prinaša izzivalne poglede na globalizacijo, sobivanje kultur, svetovni mir, politiko in še kaj.

Si tudi ti želiš prebrati encikliko »Vsi bratje«, pa za to kar ne najdeš časa?

Ali pa si jo morda že, pa si želiš njena sporočila še poglobiti in preliti v dejanja?

Hrepeniš po premisleku o sodobnih družbenih temah v skupini razmišljujočih?

Potem je tale bralni klub prava stvar zate! Prijavi se spodaj.

Ideja kluba je preprosta!

Snovalci kluba smo za začetek leta 2021 izbrali 8 tematik, ki so nas ob prvem branju okrožnice najbolj navdihnile. O vsaki od njih bomo spregovorili na enem srečanju. Ta bodo potekala vsako drugo sredo med 20:00 in 21:30 in sicer po naslednjem razporedu:

  • sreda, 6. januarja: DIALOG,
  • sreda, 20. januarja: IDEOLOGIJE,
  • sreda, 3. februarja: MEDIJI,
  • sreda, 17. februarja: POLITIKA,
  • sreda, 3. marca: MIGRACIJE
  • sreda, 17. marca: ZASEBNA LASTNINA IN EKONOMIJA,
  • sreda, 31. marca: SPRAVA,
  • sreda, 14. aprila: ODPRTOST CERKVE.

Pred vsakim srečanjem bomo prebrali vnaprej določene odstavke okrožnice, ki jih bomo člani dovolj zgodaj prejeli po elektronski pošti. Srečali se bomo v spletnem orodju Zoom in se po vnaprej določenih pravilih demokratično in dialoško pogovarjali o prebranem.

Ob koncu bomo bolje poznali okožnico, imeli bomo vpogled v mnenja sogovornikov in s tem laže oblikovali tudi svoje mnenje.

Vnaprejšnje poznavanje okrožnice nikakor ni pogoj za včlanitev! Dobrodošel / dobrodošla tudi, če okrožnice še nisi prebral / prebrala.

Ozadje bralnega kluba

V novembru in decembru 2020 sta Socialna akademija in Aktivator pripravila prva srečanja bralnega kluba, katerega cilj je bil v štirih tednih prebrati celotno okrožnico. Vodili so ga Igor Bahovec, Jernej Kastelec in Matej Cepin. Kluba se je udeleževalo med 15 in 20 članov, ki so vsak teden prebrali po dve poglavji in se o njiju pogovarjali.

Po izteku teh štirih srečanj pa se je izkazalo, da je vsebina okrožnice preveč bogata, da bi takšno hitro branje lahko že potešilo večino potreb članov kluba. Zato je dozorela odločitev, da pripravimo nadaljevanje. Tokrat z bolj počasnim in manj napornim branjem, ki bi se poleg tega še osredotočalo na aktualne družbene tematike.

Oblikovala se je tudi širša skupina, katere člani zdaj pripravljajo posamezna srečanja.

Kako bo klub potekal?

Po prijavi v klub boste po elektronski pošti vnaprej prejeli izbor odstavkov, ki jih lahko prebirate na spletu v enem od večjih svetovnih jezikov ali pa v slovenščini v knjižni izdaji (prevod je izšel pri založbi Družina).

Srečanja bodo potekala vsako drugo sredo med 20:00 in 21:30. Osrednji del srečanj bo zaradi bolj poglobljene komunikacije potekal v manjših skupinah.

Z namenom zagotavljanja boljše kakovosti razprave se na srečanjih pričakuje aktivno udeležbo in sodelovanje z vključeno kamero.

Pred prvim srečanjem boste prejeli tudi e-sporočilo s podrobnejšimi informacijami, povezavo in pravili za razpravo.

Obveznost prisotnosti: v tempu življenja, ki ga živimo, je razumljivo, da je težko biti prisoten prav na vseh srečanjih. Zaželjena pa je vsaj namera o prisotnosti na večini srečanj kluba.

Klub organizirata

  • portal razgledan.si – portal za državljansko in domovinsko izobraževanje, ki pravkar nastaja v studiih Socialne akademije in
  • Aktivator – pobuda, ki je v oporo vsem, ki želijo s strpnim in spoštljivim izražanjem svojega mnenja spodbujati aktivno državljanstvo, dialog in sodelovanje.
A webform by Podio

Tags: , , , ,


Back to Top ↑

UA-42404711-1