Eva-Maria Antz (2007): Človek raste skozi dialog: uvod v pedagogiko Paula Freira

Objavljeno: 19. junija 2007

Image

Image

Paulo Freire (1921-1997), Brazilec, je poznan predvsem po svojem boju proti nepismenosti med odraslimi v Braziliji in v nekaterih drugih, za nas bolj eksotičnih deželah. Poleg svoje bogate andragoške prakse pa je bil tudi odličen teoretik.

V svojem temeljnem delu Pedagogika zatiranih je z izobraževanjem povezal predvsem pojme kot so zatiranje, molk, kultura in moč. Kljub temu, da je deloval v razmerah, zelo drugačnih od današnjih, pa ga z lahkoto prenesemo tudi v naš prostor in čas, v katerem namesto zelo očitnih morda delujejo druge, bolj prikrite oblike zatiranja.

Avtorica v prvem delu knjige kratko opiše Freirov življenjepis, v drugem delu pa predstavi njegove pedagoške, politične in sociološke koncepte.

Knjigi smo dodali še fotografije in komentarje zunanje sodelavke Alenke Oblak, socialne pedagoginje, antropologinje in več kot enoletne prostovoljke v Braziliji. Te poskrbijo, da tekst zaživi tudi v današnjem času. Z Alenkino pomočjo pa sta delu pomagala na svet tudi Erna Struna in Matej Cepin.

Knjiga s 40 stranmi je primerna tako za pedagoge in andragoge, kot tudi za zaposlene v nevladnih in drugih organizacijah. Možno jo je kupiti za simbolični prispevek 5€.

 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1