Evropska komisija 20. junija predstavila New Skills Agenda

Objavljeno: 23. junija 2016

no image

V ponedeljek, 20. junija 2016 je v Bruslju potekal Launch Event evropske agende za nove veščine: New Skills Agenda.

Agenda Evropejkam in Evropejcem ponuja garancijo za možnost razvoja širokega spektra veščin in s tem boljšo zaposljivost, našemu kontinentu pa višjo rast in konkurenčnost.

Več informacij tule.

Gre za novo veliko stvar s strani Evropske komisije in ključno besedo, ki jo bomo tisti, ki se udejstvujemo pretežno v neformalnem in priložnostnem učeju ter posledično nismo sistemsko trdno financirani z davkoplačevalskega denarja, najbrž še dostikrat imeli na jeziku ali pa na tipkovnici, ko bomo pisali projektne prijave.

Veščine?

Desetletje nazaj so bile na podoben način moderne kompetence. 8 ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja. Za boljšo kakovost življenja, tudi zaposljivost, rast …

Učili smo se, da je kompetenca sestavljena iz treh elementov: znanja (glava), veščine (roke) in odnosi (srce). Da le vse troje skupaj zagotavlja uspeh, participacijo, zaposljivost …

Glavni premik je bil tedaj storjen iz “znanje” v “veščine” in “srce. Češ: znanje pa ja ni vse! Vse troje je potrebno.

Morda zdaj delamo korak nazaj? Se vračamo nazaj v paradigmo “le eno je potrebno”?

Potrebe so velike

Svet se je, tudi v zadnjem desetletju, res tako močno spremenil, da kompetence, ki so bile kot relevantne opredeljene takrat, danes to niso več čisto. Kompetenčne modele, nabore znanj in veščin, poklicne standarde in učne programe je potrebno kot posledice naglo spreminjajočega se sveta na političnem, ekonomskem, socialnem in tehnološkem področju, hitro nadgrajevati.

Toda vseeno – zakaj samo veščine?

Pred desetletjem nas je, mladinske delavce in izobraževalce odraslih, skrbelo, ali ni 8 ključnih kompetenc morda vendarle nekoliko preveč usmerjenih zgolj v krepitev zaposljivosti, ne pa tudi v gradnjo skupnosti, demokracije, prepoznavanja edinstvenosti posameznika?

Slepili smo se: “No, saj ni tako hudo, vendarle so notri tudi državljanske kompetence, pa socialne …”

Po prvem vtisu koncepta New Skills Agenda stvar postaja jasna. Vmes se je seveda zgodila tudi finančna in še kakšna kriza.

Če ne bo služb, ne bo tudi ničesar drugega.

Veliko bolj kot glava in srce so pomembne roke.

Matej Cepin

Tags: ,


Back to Top ↑

UA-42404711-1