Čigavi so mediji?

Objavljeno: 29. novembra 2010

qv0

qv0Dne, 28. 10. 2010 ob 19:00 uri je bila v Stični prva okrogla miza v sklopu projekta Quo Vadis Slovenija. Projekt je nastal v sodelovanju Župnije Stična in Socialne akademije. V sklopu projketa se bo v Stični, predvidoma vsak zadnji četrtek v mesecu, odvijalo predavanje ali okrogla miza, vedno z aktualno temo in zanimivimi gosti. Tokrat je bil delovni naslov okrogle mize: Čigavi so mediji? V uvodnem delu, je p. dr. Peter Lah predstavil nekaj osnovnih potez novinarskega dela. Kaj je prvenstvena naloga novinarjev, kako nepristransko obveščati ljudi, kako ostati neodvisen novinar… Podal je tudi nekaj primerov, da so si obiskovalci večera, bilo jih je okoli 50, lahko predstavljali novinarsko delo.

Sledila je okrogla miza, na kateri je kot predstavnica RTV SLO sodelovala ga. Manica Ambrožič, ga. Ana Ficko kot predstavnica komercialne POP TV in g. Lojze Grčman, predstavnik spletnega časopisa zurnal24.si. V pogovoru so se sodelujoči dotaknili tako neodvinsoti novinarjev, kot tudi neodvisnosti medijskih hiš. Zanimiva je bila razlika med državno RTV in pa komercialno POP TV. Prvi delajo prispevke, ki so ključni za Slovence, Slovensko državo, a so manj komercialni, drugi pa delajo predvsem oddaje in prispevke, ki so komercialni in visoko gledani. Gospod Grčman je podal tudi mnenje o “rumenem” novinarstvu, o preverljivosti novice pred objavo, o pritiskih lastnikov medijev po novicah, po novostih, po branosti ali gledanosti, na kratko o “ratingu”.V tretjem delu večera so bili k sodelovanju povabljeni tudi obiskovalci večera. Odprla se je široka polemika, predvsem o razlikah v delu med glavnima medijskima hišama, RTV in POPTV. Po več kot dveh urah, smo se razšli pod vtisi spoznanj in pod vtisom zelo uspešnega večera.

 

 

 

{gallery}galerije/10/QVI{/gallery}

21967_442483510286_442432480286_10863652_3692432_s

»Operaciji delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«, prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistema izobraževanja in usposabljanja«.

 

Jernej Skubic


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1