Ima krščanska politična misel odgovor na krizo v EU in svetu?

Objavljeno: 18. aprila 2009

dz.jpg
dz.jpgV Ljubljani se je v soboto, 18. aprila 2009, v organizaciji Socialne akademije odvijal simpozij z naslovom Ima krščanska politična misel odgovor na krizo v EU in svetu?
Simpozij je bil razdeljen v dva dela. Na prvem so sodelovali gostje z akademskega področja, dr. Janko Kos (SAZU), dr. Milan Balažic (FDV) in Aleš Primc (Komisija pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci), ki so razpravljali na temo Kriza: priložnost za krščansko politično misel? V drugem delu pa so na temo Odgovori krščanske politike na trenutno krizo razpravljali evropska poslanca Ljudmila Novak in Lojze Peterle ter dr. Erhard Busek iz Avstrijske ljudske stranke.

Krščanska politična misel ima v Sloveniji bogato tradicijo. Njen utemeljitelj in dolgoletni nosilec je bil dr. Janez Evangelist Krek. Prav krščanska politična misel in politika sta ob koncu 19. st. imeli vizijo in moč, da sta slovenskega kmeta in delavca ekonomsko okrepila, vzpostavila pogoje razvoja slovenskega bančništva in gospodarstva ter na ta način tudi odločilno prispevala k ohranitvi slovenske narodne in kulturne identitete.

Krščanska politična misel je bistveno prispevala tudi v dveh krizah 20. stoletja: na ruševinah II. svetovne vojne so očetje Evrope, povečini kristjani, utemeljili Evropsko zvezo. Na krščanskih vrednotah in posameznikih pa sta temeljili tudi stranki Slovenski krščanski demokrati in Slovenska kmečka zveza, dve najmočnejši stranki DEMOS, ki sta odločilno prispevali k slovenski samostojnosti in neodvisnosti.

Kriza, v kateri se je znašel ves svet in s tem tudi Slovenija, ni zgolj posledica finančnih manipulacij, ampak zadeva same temelje gospodarskega in družbenega reda, ki je bil vzpostavljen po drugi svetovni vojni, morda pa gre celo za krizo celotne industrijske civilizacije, ki se je začela pred več kot dvesto leti. Da bi prišli do resničnega izhoda iz krize, je potrebno odpraviti razloge za krizo ne pa zgolj povoda.

Relativno blagostanje in življenjski standard v zahodnem svetu v zadnjih desetletjih je posledica izjemnega razvoja znanosti in tehnike ter globaliziranega gospodarstva, ki je enormne dobičke kovalo s selitvijo proizvodnje v države s ceneno delovno silo. Ob tem je bilo spregledano dejstvo, da ta blaginja zahoda temelji na sodobnem izkoriščanju nekaj milijard ljudi v nerazvitih delih sveta in na brezvestnem uničevanju okolja ter brezmejnem izkoriščanju naravnih virov. Tak svetovni gospodarski red ni trajnosten in ga bo moral zamenjati nov, ki bo temeljil na globalni pravičnosti in solidarnosti, ne bo uničeval okolja ter bo hkrati usmerjen v razvoj. Podlage in idejne nastavke za take rešitve krščanstvo nedvomno ponuja.

V Sloveniji je potrebno vzpostaviti širok in poglobljen dialog tako med kristjani samimi kot tudi med kristjani in drugimi družbenimi skupinami. Prav v takšnem dialogu lahko Slovenci ob upoštevanju svetovnih razmer poiščemo rešitve, ki jih bo kriza, skupaj s spremembo splošne paradigme, vsekakor terjala.

 
{gallery}galerije/09/sz{/gallery}
 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1