INKUBATOR 4.0: ABC finančne pismenosti (ZOOM, od 14. 12. dalje)

Objavljeno: 30. novembra 2023

Se misliš že nekaj časa lotiti načrtovanja osebnih financ, pa se preprosto ne pripraviš do tega?

Bi rad/-a sprejemal/-a boljše finančne odločitve, pa niti ne veš, kako bi se tega lotil/-a?

Pridi na usposabljanje, kjer se boš z osnovami finančne pismenosti spoznal/-a na zanimiv in interaktiven način – z nekaj teorije in z dobro mere praktičnih vaj!

Dobimo se ob torkih in četrtkih v decembru, in sicer 14., 19. in 21. decembra 2023  ob 18:00 na ZOOM-u! Zaključimo ob 20:00.

Vsebine, ki jih bomo obravnavali:

1) Načrtovanje in vodenje osebnega proračuna

Veš, kam gre tvoj denar?

Raziskave kažejo, da bolj kot je poglobljen finančni načrt, večja je možnost za učinkovito varčevanje, pametno investiranje in upravljanje z denarjem. V prvem delu cikla o finančni pismenosti se bomo spoznali z načrtovanjem osebnega proračuna, ki je prvi temelj na poti do finančne svobode.

2) Redna zaposlitev in ostale vrste zaslužka

Kakšna so delovna razmerja? Kakšne vrste s.p.-jev poznamo? Katera oblika pa najbolj pride prav meni?

Spoznali bomo v katerih oblikah dela lahko delamo v oblikah redne zaposlitve ter katere oblike dela podpirajo moje popoldansko delo. Pogledali bomo tudi vse prednosti in slabosti teh oblik dela, ter katere dejavnosti lahko delamo v njihovih formatih. Na koncu bomo skozi osebno analizo poizkusili spoznati svoje osebno poslanstvo – če veš, kam si želiš, lažje najdeš tisto, kar te pri tem podpira.

3) Vedenjska ekonomija in kako povečati premoženje

Kako nas oglaševalci pripravijo do tega, da kupujemo? Kako se temu opreti?

Kako graditi svoje osebno premoženje in povečati svojo finančno stabilnost?

Oglaševalci in podjetja, ki nam želijo nekaj prodati, se opirajo na izsledke iz psihologije, ki kažejo, da se ne obnašamo vedno razumno. Prvi korak, da se ne pustimo več pretentati, je, da se pobližje spoznamo z njihovimi triki. To pa je tudi eden od prvih korakov na poti, kako povečati svoje premoženje. Kako do večjega premoženja in kaj moramo početi bomo podkrepili tudi z eno izmed najbolj učinkovitih metod postavljanja ciljev.

4) Vlaganje in varčevanje

Kako deluje borza, kaj so skladi in kako funkcionirajo delnice? Kakšna je razlika med varčevanjem na dolgi rok in tveganim vlaganjem? Katere so pasti in kako se ne ujeti vanje?

Mimo so časi, ko je bilo trgovanje na borzi na voljo zgolj tistim, ki se s tem ukvarjajo ali pa ki imajo toliko denarja, da ne vejo, kaj z njim. Danes, ko s pomočjo digitalne tehnologije vsakdo od nas za drobiž lahko kupi delček delnic Tesle ali pa v digitalni žep pospravi par kripto kovancev, je vprašanje “A je to res dobra ideja?” še toliko bolj pomembna.

 

Za koga?

Delavnica je v prvi vrsti namenjena mladim (16-29 let), ki so na področju financ popolni začetniki.

Povezavo pošljemo dan prej po elektronski pošti.

Koliko stane?

Udeležba je brezplačna. Obvezne so predhodne prijave.

Kdo bo z nami?

Cikel delavnic bo vodil Martin Lenarčič.

Martin je po poklicu diplomiran teolog po duši pa pedagog in andragog. Teme njegovih izobraževanj so predvsem usmerjene v osebnostno rast ter pridobivanje znanja na področju vodenja skupin in timov, v zadnjih letih pa izvaja tudi delavnice s področja finačne pismenosti ter načrtovanja osebnega proračuna.

 

 

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1