Kako sprejeti prave odločitve?

Objavljeno: 7. marca 2018

Na izmenjavi Let’s work for work experience v Bolgariji smo tekom programa spoznali SWOT analizo, ki je vsestransko uporabna tako za sprejemanje osebnih kot poslovnih odločitev. Analiza se osredotoči na štiri vidike: prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti (Strengths, Weaknesses, Opportunities in Threats).

Ob razmišljanju o nekem problemu tako najprej ločimo notranje dejavnike (prednosti in slabosti), na katere lahko vplivamo, in zunanje dejavnike (priložnosti in nevarnosti), na katere nimamo vpliva in se nanje lahko le prilagajamo.

Pri prednostih razmišljamo predvsem o pozitivnih dejavnikih in lastnostih, ki jih imamo. Razmišljati moramo, kako se vidimo sami in kako nas vidijo drugi. Potrebno je biti čim bolj objektiven in ne preskromen. Zavedanje naših sposobnosti in prednosti nam namreč lahko pomagajo pri izpolnitvi zastavljenega problema ali cilja. Pomagamo si lahko tudi s spiskom svojih osebnih značilnosti, iz katerega potem ocenimo, kaj so pri danem problemu naše prednosti. Podobno naredimo za slabosti; pomembna je samoocena in kako nas vidijo drugi.

Pri priložnostih moramo razmisliti, kaj lahko pridobimo, če odločitev sprejmemo, in kako bo to vplivalo na našo prihodnost. Pogledamo lahko seznam svojih slabostih in preverimo, če nam bo nova izkušnja omogočila, da kakšno spremenimo v svojo prednost. Na drugi strani pa moramo spet pretehtati nevarnosti, ki bi jih odločitev lahko prinesla.

Vse štiri vidike si spišemo in, ko imamo vse pred seboj, pretehtamo, kaj je najbolje, da naredimo. Cilj je, da bi poskušali izboljšati svoje slabosti in omejiti nevarnosti oziroma se jim izognili. Tako se moramo osredotočiti na svoje prednosti in izkoristiti priložnosti.

Za lažjo predstavo si poglejmo primer, če razmišljamo o študiju v tujini.

Avtorica članka: Špela Zupančič


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1