Mladi odhajajo. Kaj zdaj?

Objavljeno: 31. julija 2015

Privlačnost tujine

V času takih ali drugačnih kriz postaja tujina vedno bolj mamljiva. Nov začetek, nove priložnosti, beg iz negotovega stanja v prihodnost, ki je sicer še nejasna, a se sveti kot luč na koncu temnega predora.

Tudi današnja kriza ni izjema. Morda je mamljivost še povečana z lažjim dostopom do informacij in izboljšanim sistemom komunikacij. Prek spleta lahko poiščeš nastanitev, opraviš prve razgovore pred zaposlitvijo, se prijaviš na željeno fakulteto. Poleg tega razni projekti spodbujajo študij in iskanje zaposlitve v tujini ter ju s tem delajo še bolj dostopna.

Obstaja pa še drugi vidik novega vala migracij. Za razliko od prejšnjih so nove migracije bolj razpršene, glede na lokacijo konkretnega delovnega mesta ali univerze. Če so se nekdaj rojaki v tujini povezovali v skupnosti, ustanavljali društva, se družili, je to danes za mnoge mlade izseljence prav zaradi razpršenosti težje dosegljivo. So pa zanimiv fenomen nove virtualne skupnosti, ki se oblikujejo okrog skupin »Slovenci v …« na družabnih omrežjih. Te povezujejo več deset tisoč (večinoma mladih) Slovenk in Slovencev v različnih državah ali mestih ter predstavljajo prostor izmenjave informacij in izkušenj.

Ponekod pa je koncentracija mladih takšna, da ustanavljajo nova društva. Primer tega je nedavno ustanovljeno društvo Preskok v Torontu.

Skupnost

Za ohranjanje slovenskega jezika, kulture in narodne pripadnosti je potrebna skupnost. Združenja Slovencev, ki so nastala v prejšnjih valovih migracij, to izročilo ohranjanjo in negujejo že več generacij.

Mladi izseljenci pa se v te skupnosti ne vključujejo tako pogosto. Zanimiva so pričevanja mladih, ki so poskusili prinesti svežine v skupnosti z močno tradicijo, a so doživeli hladen tuš. Spet druge je odvrnila nazorska usmerjenost skupnosti. Nekateri pa za skupnosti niti slišali niso, ker jih stvar pač ne zanima.

Globalna Slovenija

S projektom Globalna Slovenija želimo na Socialni akademiji mladim, ki so odšli v tujino – zaradi službe, študija ali drugih razlogov – ponuditi prostor izmenjave mnenj, zgodb in nasvetov. Ustvariti želimo virtualno skupnost, ki bo nudila prostor srečanja obstoječim skupnostim in posameznikom, ki želijo tudi v tujini ohraniti košček doma.

V ta namen smo vzpostavili spletno stran ter facebook stran, na katerih objavljamo zanimive prispevke mladih ter uporabne informacije, ki so potrebne tako za odhod v tujino kakor tudi za povratek, k pisanju pa vabimo tudi nove avtorje.

Več informacij lahko dobite na info@globalnaslovenija.si.

 


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1