Moški, ženske – nova delitev

Objavljeno: 27. novembra 2012

V Parizu je med 22. in 26. 11. 2012 potekal socialni teden pod naslovom Moški, ženske – nova delitev. Osmero udeležencev (7 udeleženk in 1 udeleženec) se nas je v imenu Socialne akademije podalo v mesto zaljubljencev, da bi zastopali slovenske barve.

Zanimiva tema ter dobri predavatelji so pritegnili več tisoč udeležencev iz celotne Evrope. Govorniki so se dotaknili razmerja ter različnosti med spoloma dotaknili iz vseh zornih kotov: zaposlovanja, spolnosti, družinskega in verskega življenja, teološkega, filozofskega pogleda. Koliko smo ženske enakopravne moškim pred državo, v šoli, Cerkvi, službah, družini …? Med odmori so se udeleženci ustavljali ob številnih stojnicah, kjer so se predstavljale razne organizacije. Tudi Barbara Zalar, Mateja Rihter, Maja Žagar, Špela Kozole, Andreja Kokalj, Neža Repanšek, Simona Osterc in Janez Turinek smo postavili svojo stojnico, kjer smo skušali najbolje predstaviti Socialno akademijo in Slovenijo. Socialni teden v Parizu se je dotaknil mnogih tem ter nakazal tudi nekaj možnih rešitev za odpravljanje neenakopravnosti med spoloma.

Na letošnjem Socialnem tednu smo se spraševali, ali je potreben nov dogovor med moškimi in ženskami v sodobni drubžbi. Odgovor leži v dialogu, medsebojnem spoštovanju na temelju enakopravnosti, konstruktivnem sodelovanju in sprejemanju odgovornosti za sočloveka. Na nas ženskah pa je, da si zagotovimo vlogo enakovrednega partnerja ter tako skupaj z moškimi oblikujemo boljšo prihodnost.
Andreja Kokalj
Na letošnjem socialnem tednu smo pod drobnogled vzeli tematiko moških in žensk v iskanju novega dialoga. V izhodišču smo ženske in moški narejeni drug zaradi drugega v iskanju medsebojne pripadnosti. Pogosto je težko vzdržati skrivnostnost, kompleksnost drugega (spola), zato ga kot družba ali posameznik izločimo kot “nevarnega” ter ga skušamo nadvladovati. Tako še danes doživljamo, da je enakopravnost zgolj črka na papirju, v realnosti pa so ženske zlasti ekonomsko v podrejenem položaju. Ravno trg dela z zaposlitveno in plačno politiko omogoča ali ovira socialno zaščito pred življenjskimi tveganji. Ena od poti je v prepoznanju in udejanjanju dejstva, da smo kljub različnosti enakovredni; da sta ženska, kot prvina mesa in moški, kot prvina duha, dopolnjujoča celota.

Maja

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1