Na dan Evrope v Ljubljani potekal seminar Z demokracijo nad apatijo

Objavljeno: 9. maja 2009

demo.jpg

demo.jpgKako spodbujati mlade in odrasle k družbenemu udejstvovanju je bila glavna tema seminarja, ki ga je 9. maja 2009 v Ljubljani, pripravila Socialna akademija. Na seminarju so 31-im udeležencem in udeleženkam predavatelji iz različnih področij skušali predstaviti, kako se lahko posameznik udejstvuje v družbi ter kako lahko k temu vodi tudi druge.

Matej Cepin, direktor Socialne akademije, je v uvodnem nagovoru izhajal iz teze, da je aktivno državljanstvo priučeno in ne prirojeno. Vprašal se je, kaj je ob prehodu v demokratično ureditev na področju usposabljanja za aktivno državljanstvo naredila Slovenija.

Sledilo je predavanje dr. Mateje Pevec Rozman s Teološke fakultete v Mariboru, ki je opozorila na pomen življenja po vrlinah, orisala zgodovinsko vlogo vrlin poudarila, da je prav življenje po vrlinah tisto, ki ga je vredno živeti.

Sledili sta dve paralelni delavnici. Prvo sta vodila evropska poslanka Ljudmila Novak in podpredsednik stranke Nova Slovenija Anton Kokalj, ki sta predstavila pogled na politiko kot na osebno poslanstvo. »Motivi za politično delovanje so lahko različni,« je poudarila ga. Novak ter dodala, da jo sama jemlje kot poklicanost, izziv in tudi kot preizkušnjo.

Tina Micheli iz  CNVOS (Center nevladnih organizacij Slovenije) pa je na paralelni delavnici predstavila načine, kako pridobiti sredstva za aktivno  državljanstvo in civilni dialog.

V popoldanskem času je podjetnik Danilo Kozoderc navzoče vpeljal v temo trajnovativnosti, novega izziva za družbeno odgovorno podjetništvo, sestavljenega iz skrbi za trajnostni razvoj in inovativnosti. Socialna pedagoginja Lucija Ferlin pa je praktično prikazala različne tehnike gledališke pedagogike, s katerimi je brazilski pedagog Augusto Boal začel spodbujati kritično zavest državljanov, vedno bolj pa so za delo z mladimi in odraslimi uporabne tudi danes.

Učinke tovrstnih usposabljanj je težko meriti. Neomajno pa ostaja dejstvo, da se aktivno in odgovorno državljanstvo ne zgodi samo po sebi, temveč je potrebno v tovrstna usposabljanja tako mladih kot odraslih neprestano vlagati.

Mojca Mikac in Matej Cepin

 

{gallery}galerije/09/demo/{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1