Socialna akademija vstopila v najstništvo

Objavljeno: 20. decembra 2015

Z zaključkom leta 2014 je Socialna akademija vstopila v drugo desetletje svojega delovanja. Postali smo najstniki.

Mladost je, za razliko od otroštva, tisti turbulenten čas, ko se posameznik nekoliko oddalji od primarne družine, vidi svet širše in prične še bolj intenzivno graditi lastno identiteto. Seveda pa jo spremljajo tudi uporništvo, provokativnost, relativizem in postavljanje zahtevnih vprašanj okolici.

Če bi bila Socialna akademija mladostnik, bi težko rekli, da je uporniška. Nismo tisti, o katerih bi se kar naprej slišalo, ki bi izvajali flashmobe na javnih mestih ali protestirali pred parlamentom. Smo pa v obdobju, ko skušamo tako nase kot tudi na svet okoli nas gledati širše. Ko se sprašujemo, kakšna naj bo v tem svetu naša identiteta, katere so temeljne potrebe okolja in kakšne odgovore naj prinašamo mi.

Svet terja hitre odgovore

Delujemo na polju aktivnega in odgovornega državljanstva. Vendar naš primarni način delovanja ni zagovorništvo. Biti želimo predvsem izobraževalna institucija. Rezultat, ki pri nas šteje največ, so novo pridobljene državljanske kompetence pri posameznikih ali pa v skupinah oz. organizacijah.

Živimo v času, ko skupnosti iščejo odgovore na pomembna vprašanja. V javnosti poteka srdit boj za definicijo družine. Nihče ne ve, kakšne bodo varnostne, kulturne in socialne posledice vala migrantov. Konflikti, tudi oboroženi, v širši regiji se stopnjujejo. Gospodarstvo sicer v številkah izkazuje rahlo rast, a iz ravnovesja ga lahko spravi že šibka sapica. Vsi ti pojavi terjajo nagle in odločne odgovore.

Mi pa …

A naša identiteta, naš način odgovornega in aktivnega državljanstva, je drugačna. Zavedamo se, da dobro zagovorništvo terja močne koalicije. Zavedamo se, da koalicije terjajo močne in jasno profilirane civilnodružbene organizacije. Zavedamo se tudi, da organizacije terjajo usposobljene in predane posameznike.

Graditi višjo raven brez trdne nižje ravni je kot postavljanje hiše brez temeljev. Na Socialni akademiji želimo delovati na vseh zgoraj opisanih ravneh, a na vsaki le toliko, kolikor nam spodnje ravni omogočajo.

Pametni želimo biti le na tistih področjih, ki so del našega poslanstva. Ko gre za državljansko vzgojo in delo z mladimi. Koalicije želimo graditi od spodaj navzgor. V inkubatorju želimo gostiti najbolj zagnane in jim pomagati uresničevati njihove ideje. Kot temeljnega pa vedno prepoznavamo usposobljenega posameznika.

Matej Cepin

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1