Neme priče groze

Objavljeno: 26. marca 2009

huda0.jpg
huda0.jpgSocialna akademija je v četrtek, 26. marca, v prostorih Galerije Družina v Ljubljani organizirala diskusijsko kavarno z naslovom »Neme priče groze«, na kateri sta kot gosta sodelovala Justin Stanovnik in Anton Drobnič iz Nove slovenske zaveze.

Justin Stanovnik je izrazil veliko začudenje nad medlo reakcijo slovenske javnosti na odkritje posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev v Hudi jami, pri čemer se je izkazalo, da so bili nekateri še živi zazidani v rudniški jašek. Po Stanovnikovem mnenju je takšna reakcija posledica partijskega zastraševanja, totalitarne poškodovanosti ter dolgoletne kolaboracije slovenskega naroda s komunističnim režimom, saj so si nekateri na tej podlagi delali kariero. Stanovnik je ob tem še dejal, da so boljševiki ob svojem ravnanju izkazovali vse značilnosti človeka iz časa kamene dobe. Anton Drobnič pa je omenil dejstvo, da je vsako partizansko taborišče imelo v neposredni bližini tudi svoje morišče. Po Drobničevem mnenju komunistična partija ni mogla zlorabiti odpora proti okupatorju, saj ji dejansko ni bil v interesu, pač pa je zlorabila ljudi, ki so se hoteli bojevati proti okupatorju. Ob tem je bil tudi kritičen do ideje o skupnem spomeniku vsem mrtvim v času vojne in revolucije, saj je ta spomenik zgolj kaplja v morje v primerjavi s tisočimi partizanskimi spomeniki po celotni Sloveniji. G. B.

 

Diskusijske kavarne se je udeležilo čez štirideset udeležencev, ki so z vprašanji, pogledi in s svojimi predlogi aktivno sodelovali v diskusiji. Večer se je zavlekel do krepke desete ure zvečer.

{gallery}galerije/09/huda{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1