Nežka uspešno prestala delovno prakso

Objavljeno: 3. aprila 2014

Ali ima delovna praksa kaj skupnega z ribico Heleno, snemanjem, »vikendom« v Šentjoštu ….? To nam bo v nadaljevanju zaupala Nežka Bogataj, ki je na Socialni akademiji opravljala delovno prakso.

1. Nežka, ali nam poveš, kaj študiraš in zakaj si se odločila za ta študij?

Študiram socialno pedagogiko. Za ta študij sem se odločila, ker se mi je zdel bolj praktična alternativa psihologiji, ki je bila tudi ena od mojih izbir. Po informativnih dnevih sem primerjala to, kar sem izvedela o študiju in se precej brez težav odločila za socialno pedagogiko. Praksa in vsakodnevno delo z ljudmi me namreč zelo veseli.

2. Kako to, da si se kot bodoča socialna pedagoginja odločila opravljati delovno prakso na Socialni akademiji (nevladni organizaciji) in ne v šolstvu?

V drugem letniku sem prakso opravljala v VIZ Smlednik, v tretjem letniku v OŠ Simona Jenka, Smlednik, zato me je tokrat zanimalo malo drugačno delo. Na izbiro sem imela karkoli želim in je povezano z mojim profilom. Med razmišljanjem o tem, kakšne so službe trenutno sem prišla na idejo, da bi prakso opravljala v nevladni organizaciji. Malo sem pobrskala in našla eno izmed mnogih, katere program me je pritegnil. In to ste bili vi.

3. Koliko časa si opravljala delovno prakso?

Prakso sem opravljala cel mesec marec. Ampak sem jo s koncem marca zaključila le uradno.

4. Ali si se prvič srečala z delom v nevladni organizaciji?

Hja, niti ja in niti ne. Kot voditeljica oratorija sem se že seznanila s pisanjem prijave na razpis in razpisno dokumentacijo, vodenjem skupine… posledično sem si o nevladni organizaciji in takem načinu dela ustvarila sliko. Kot mi je kmalu postalo jasno je bila moja slika precej nerealna in zelo utopična. Vendar na daljši rok opažam, da ni tako zelo drugače, kot sem imela prvi vtis. Tako da s celostno podobo ja- sem se srečala prvič, s posameznimi elementi pa ne.

5. Kako si doživljala delo v NVO-ju? V čem so po tvojih izkušnjah glavne razlike, prednosti in pomanjkljivosti?

Delo v NVO je predvsem zelo celostno. Po eni strani zahteva zelo veliko motivacije, truda, energije, samodiscipline, da se sploh kaj dogaja in da so stvari pravočasno in kvalitetno narejene. Na drugi strani ponuja veliko možnosti za osebni razvoj, inovativnost, povezovanje z drugimi, učenje in pridobivanje novih veščin.

6. Ali si v času opravljanja prakse doživela, kaj še posebno zanimivega, izzivalnega?

Ja, že sama praksa je bila precej izziv. Kako videti, razumeti, dojeti vse kar se tukaj dogaja. In gotovo tudi projekt: 10 ključnih stvari.

7. Veliko si bila tudi v stiku z zaposlenimi na Socialni akademiji, kako so se izkazali kot mentorji?

Odlično. Za to izkušnjo sem jim res zelo hvaležna. Vsi so me zelo prijazno sprejeli, mi bili na voljo, kadar sem imela kakšno vprašanje. Zelo odkrito so me vključili v medsebojne odnose, kar me je sprva presenetilo in nisem točno vedela, kaj naj počnem zraven, kasneje (po nekaj sestankih) pa sem to njihovo vključevanje v dogajanje začela zelo ceniti. Kolektiv in odnosi so namreč zelo pomemben del delovanja NVO in gotovo tudi vsake druge organizacije.

8. Kako bi opisala organizacijsko klimo na Socialni akademiji?

Organizacijska klima na Socialni akademiji je stvar, ki me je precej časa medla. Gotovo je očitno, da so vsi zaposleni in prostovoljci zelo predani svojemu delu. Ker veliko časa preživijo skupaj so prisotni tudi konflikti, ki jih z veliko strokovnega znanja rešujejo. Na splošno se zdijo zaposleni zadovoljni, povezani, motivirani. Tim je organiziran kot tim enakovrednih ljudi, čeprav so znanja in področja dela zelo različna. Velik vtis name je naredil večer, ki smo ga skupaj preživeli v brunarici v Šentjoštu ob kuhanju večerje in petju. Bilo je res super in redki kolektivi bi se bili sposobni imeti tako lepo.

9. Po opravljeni praksi se boš vrnila v šolske klopi najbrž, kar bogatejša za določena znanja, izkušnje. Ali lahko poveš kaj si se novega naučila, izkusila?

Eno od najpomembnejših znanj, ki sem ga pridobila je spoznavanje oblike dela v NVO, pridobivanje znanja iz vodenja projektov, finančnih sredstev. Zelo veliko sem se naučila tudi od seminarja od delegiranju, nov program Podio, kako poteka proces fasilitacije, kako poteka nenasilna komunikacija, reševanje konfliktov,… veliko znanja, ki ga težko definiraš.

10. Po čem vse si boš zapomnila prakso na Socialni akademiji?

… veliko sedenja, ribica Helena, snemanje, »vikend« v Šentjoštu s snegom, BeeGeesus, 10 ključnih stvari, obupno prevažanje z avtobusi po Ljubljani, sestanki, zanimive debate, prijazni ljudje, veliko novega,…Predvsem mi bo praksa ostala v spominu kot zelo intenzivna, dobra, poučna izkušnja. Zelo sem vesela, da sem se odločila za to in da ste me sprejeli.

Nežki se zahvaljujemo, da je z nami podelila svoje vtise o delovni praksi na Socialni akademiji in se hkrati veselimo nadaljnjega skupnega sodelovanja.

Tags: , , , , ,


One Response to Nežka uspešno prestala delovno prakso

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1