Odmevi z usposabljanja »Social Media Workshop«

Objavljeno: 28. avgusta 2015

V Želimljah je med 23. in 27. Avgustom 2015 potekalo mednarodno usposabljanje Social Media Workship. Pod vodstvom Mateja Cepina in Urške Slana se ga je udeležilo 19 udeležencev iz Nemčije, Italije, Madžarske, Poljske in Slovenije.

Osrednje teme usposabljanja so bile tri: mladi, socialna omrežja in spletno nasilje. Cilj usposabljanja, ki je bilo namenjeno formaciji multiplikatorjev v projektu Joining Forces to Combat Cyber Bulliing in Schools je bil bolje razumeti vedenje otrok in mladih na svetovnem spletu ter v različnih primerih tveganega vedenja ukrepati formativno, preventivno in tudi kurativno.

Mladi poznajo internet?

Tisti odrasli, ki zase trdijo, da »se ne spoznajo na internet in spletna socialna omrežja«, pogosto trdijo, da njihovi otroci in mladostniki zelo dobro poznajo ta svet. Pa ga ne.

Internet namreč ni »virtualni svet«, kot to pogosto mislimo. Gre le za enega od medijev v tem, realnem svetu. Otrok, na primer, ki ne pozna vseh nevarnosti realnega sveta, zato ne more poznati niti nevarnosti, ki nanj prežijo na svetovnem spletu.

Tudi na internetu želimo zadovoljevati svoje najgloblje potrebe

safe_siTako kot sicer, želimo ljudje tudi na internetu zadovoljevati svoja najgloblja hrepenenja. Biti ljubljen, pripadati skupnosti, uresničiti svoje potenciale, slišati, da smo edinstveni – vse to od soljudi na nek način pričakujemo tudi preko svetovnega spleta. Spletna socialna omrežja na svoj način to seveda omogočajo.

Prav tako pa omogočajo tudi izražanje sovraštva, zastraševanja, sovražnega govora ali spolnega nasilja. Vendar za takšne pojave niso »kriva« spletna socialna omrežja. Tisti, ki s tem začne, je vedno človek in skupnost je tudi tista, ki lahko to prepreči.

Primerov spletnega nasilja je mnogo in se še krepijo

GimnazijaRazlične raziskave ugotavljajo vedno močnejšo prisotnost različnih oblik spletnega nasilja. Pogost je na primer pojav, ko mlada dekleta svojim fantom po spletu pošiljajo izzivalne fotografije. Ko se parček razide, pa ti, npr. iz jeze, te uporabijo za maščevanje. Razpošljejo jih npr. po celotni šoli in celotno socialno okolje za ogroženo dekle se v enem dnevu popolnoma spremeni.

Mladi se pogosto ne zavedajo, katere vsebine je smiselno pošiljati po svetovnem spletu in katerih ne. Prav tako večina ne zna ustrezno nastaviti svoje zasebnosti na socialnih omrežjih.

Kako ukrepati?

ClassroomMožnih strategij ukrepanja, ki so znane že doslej, je zelo veliko. Tudi v Sloveniji so zelo priljubljena izobraževanja učiteljev preko masovnih spletnih seminarjev, ki jih pripravlja safe.si. Na spletu obstaja tudi mnogo videov, katerih naloga je ozaveščanje. Sovražni govor lahko prijavite na portalu Spletno oko.

Manj pa so v Sloveniji razvite skupine mladih, ki bi se med mladimi načrtno in dolgotrajno ukvarjale s spletnim nasiljem. Mladi v teh procesih pogosto še ne prevzamejo aktivne vloge. Prav to pa je eden od namenov projekta Joining Forces to Combat Cyber Bullying in Schools, v katerem sodeluje tudi Socialna akademija.

Projekt je podprla Evropska komisija v okviru programa Daphne.

Tags: , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1