Ogled dokumentarca Strah ostane (19. oktober, Cerknica in 6. november, Ljubljana)

Objavljeno: 4. oktobra 2023

V sklopu projekta Between Memory and Oblivion pripravljamo dva dogodka ogleda dokumentarnega filma, ki mu bo sledil moderiran pogovor. Pogovor bo vodila novinarka in scenaristka dokumentarca Saša Petejan, v gosteh pa se ji bost pridružila doktorica zgodovine Urška Strle (v Ljubljani) ter režiser dokumentarca Dušan Moravec (v Cerknici). Dogodek bo trajal 90 min.

Pridružite se nam:

  • 19. oktobra ob 19.00 v Kulturnem domu Cerknica, Cesta 4. maja 63,  kjer se bomo družili s Sašo Petejan in Dušanom Moravcem.
  • 6. novembra ob 18.00 v Mestni knjižnici Ljubljana, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, kjer sem bomo družili s Sašo Petejan in dr. Urško Strle.

Strah ostane je dokumentarni film o dediščini internacije v italijanskih fašističnih taboriščih. V letih 1942 in 1943 je Mussolinijeva vojska mnoge Slovenke in Slovence internirala v italijanska fašistična taborišča. Spomin na te dogodke je potisnjen v pozabo tako doma kot na tujem, poznavanje fašizma pa popačeno. Posledično so storilci obrvnavanih vojnih zločinov ostali nekaznovani.

Več o gostih

Dr. Urška Strle, zgodovinarka s področja sodobne zgodovine, deluje v raziskovalnih kolektivih Oddelka za zgodovino FF UL, Inštituta za zgodovinske študije na ZRS Koper ter Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU. Posveča se zgodovini migracij, zgodovini dela, zgodovini žensk, biografskemu pisanju ter ustni zgodovini. Nedavno je v soavtorstvu z Otom Lutharjem in Marto Verginella napisala in uredila znanstveno monografijo Užaljeno maščevanje: Spomin na italijanska fašistična taborišča (Založba ZRC, 2023).

Več o dokumentarcu

STRAH OSTANE  (2015) – dokumentarni film RTV SLOVENIJA / 51’

Scenarij: Saša Petejan / Režija: Dušan Moravec / Direktor fotografije: Jure Nemec /

Dokumentarni film Strah ostane je poskus razumevanja, kako vojna in internacija predrugačita človeka in kako opredeljujeta narod. Ker raziskav o vojni, povojni travmi in medgeneracijskem prenosu travme v Sloveniji ni, kot skupnost malo vemo o tem. Iz tujih raziskav je znano, da se vojna travma zareže v nevrobiologijo naslednjih generacij in se izraža v nasilju, osebnostnih motnjah, odvisnostih, samomorilnosti, političnem diskurzu in tudi v samopodobi ljudi.

Izhodišče za nastanek dokumentarnega filma je fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci, avtoric, novinarke Saše Petejan, fotografije Mance Juvan in zgodovinarke Urške Strle. Avtorske fotografije Juvanove, na katerih so še redki živeči interninranci, so narekovale vizulano podobo filma. Ritem mu dajejo prikazi likovnih del, nastalih v fašističnih taboriščih, ki jih  hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Namen dokumentarnega filma je  ohranjanje zagodovinskega spomina na fašistična taborišča in na internacijo v njih. Hkrati spodbuja refleksijo o vplivu travmatičnih izkušenj na posameznika in na družbo.

Vir fotografij: arhiv Saše Petejan

Dogodek sofinancira EU v sklopu programa CERV. Za vsebino dogodka pa je odgovoren le organizator.

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1