Okrogla miza o vprašanjih resnice v spravnem procesu, Ljubljana, 7. maj ob 19.00

Objavljeno: 29. aprila 2015

Socialna akademija v sodelovanju s pobudo Resnica in sočutje 1945–2015 in spletnim magazinom Časnik pripravlja in vabi na okroglo mizo z naslovom Resnica: zakaj je javnost, mediji in politika nočejo sprejeti?, ki bo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi cesti 1 v Ljubljani v četrtek, 7. maja, ob 19.00.

O vprašanjih resnice v spravnem procesu se bodo s povezovalcem Jožetom Bartoljem, urednikom za kulturo na Radiu Ognjišče, pogovarjali:

  • dr. Frane Adam, sociolog, direktor Inštituta za razvojne in strateške analize (IRSA)
  • dr. Roman Globokar, teolog, direktor Zavoda sv. Stanislava
  • Peter Sušnik, predsednik Nove Slovenske zaveze
  • Marko Fink, kulturnik in član pobude Resnica in sočutje 1945–2015

70. obletnica konca druge svetovne vojne sproža v slovenskem prostoru številne raznorodne razmisleke. Odzivi na vsebino spremljajočih pobud in dogodkov kakor tudi na sam potek dogodkov so različni. Med zadnjimi dogodki je odmeval pogovor predsednika države s predstavnikoma Nove Slovenske zaveze in ZZB za vrednote NOB na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano. Z obletnico sovpada tudi predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je pripravila NSi. Nova Slovenska zaveza pa je pred kratkim objavila resolucijo o slovenski zgodovini in spravi slovenskega naroda. Načeloma je cilj pri vseh pobudah enak – narodna sprava –, a že bežen pogled na dogajanje samo in na odzive, ki jih sprožajo, govori o tem, da so si poti, odgovornost do pobud in sami načini uveljavljanja precej različni.

Okrogla miza želi v duhu pobude Resnica in sočutje 1945–2015 zastaviti vprašanje, zakaj na med- in povojne dogodke družba gleda tako različno. Vse omenjene pobude skušajo najti novo pot, da bi se slika o teh dogodkih v družbi uveljavila skozi veliko bolj celovito interpretacijo, kot pa nam jo danes ponujajo mediji, javnost in politika ter je ne nazadnje zapisana v učbenikih. Kaj je potrebno storiti, da bo lahko čim več resnice o vojnih in povojnih dogodkih postalo del naše kolektivne zavesti ter skupne zgodbe oziroma kako v družbi doseči, da bi se začel kakovosten in argumentiran dialog o vsebinah, nad katerimi številni že 25 let ohranjajo status tabuizirane teme.

Tags: , , , , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1