Podnebje je stvar vseh!

Objavljeno: 16. marca 2008

podnebje.jpg

podnebje.jpg

V okviru meseca energetskih  in klimatskih sprememb je Socialna akademija, 14. marca v Hiši Evropske unije v Ljubljani, pripravila Diskusijsko kavarno z naslovom: Podnebje je stvar vseh!  Osrednji gostje in strokovnjaki večera so bili evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj, dr. znanosti Gregor Torkar in mag. Djordje Žebeljan. Spregovorili so o okoljsko-energetskem svežnju in možnosti vplivanj, ki jih imamo državljani pri ohranjanju okolja in skrbi za kakovost življenja vseh živih bitij.

Dr. znanosti s področja varstva naravne dediščine ter profesor biologije in gospodinjstva, Gregor Torkar je dejal, da v zadnjem času poteka veliko oddaj na televiziji in pogovorov o klimatskih spremembah. Govori se o velikih klimatskih spremembah, ki jih napoveduje veliko raziskovalnih inštitutov in so postala že naša realnost. Cilj je znižati porabo energije in povečati izrabo obnovljivih virov energije. Poudaril je, da je potrebno ozaveščati mlade in jim s svojim dobrim zgledom privzgajati dobre navade varčevanja z energetskimi viri.
Dr. Romana Jordana Cizelj je dejala, da celostna politika o podnebnih razmerah ne mora biti omejena zgolj na okoljske vplive globalnega segrevanja in njihove posledice v energetski, industrijski ali prometni politiki, vendar mora vključevati tudi številna druga področja politik, kot so kmetijstvo, regionalna in kohezijska politika, mednarodna varnost in globalno segrevanje. 
Mag. Djorde Žebeljen je dejal, da je najhitreje rastoče področje končne porabe električne energije v gospodinjstvih prav raba "stand-by" energije . Ukrepi za učinkovitejšo rabo energije bi sicer pomenila tudi nekoliko višjo porabo lektrične energije, a na račun naprednih elektro-tehnologij in inteligentne uporabe električne energije. Glede na današnje trende prodaje varčnih sijalk se pričakuje, da bi do leta 2030 varčne sijalke pokrile okrog 50 % potreb – to bi pomenilo 30 % prihranek energije na leto v povprečnem gospodinjstvu. Tako bi bila poraba skupne končne energije precej nižja, emisije bi se močno znižale, manjša pa bi bila tudi uvozna odvisnost.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1