Poročilo iz okrogle mize “Socialna odgovornost in družbena stvarnost”

Objavljeno: 22. novembra 2012

arhar0Slovensko panevropsko gibanje v sodelovanju s Socialno akademijo je 20. 11. 2012 organiziralo okroglo mizo z naslovom »Socialna odgovornost in družbena stvarnost« z govorniki dr. Francetom Arharjem, Dolores Kores, Petrom Svetina in Ano Lukner. Govorniki so se strinjali, da so za socialnost družbe bistveni zaupanje in moralna odgovornost. Poudarili so tudi pomen ponovnega vzpostavljanja družbenih vrednot, ker državo tvorijo ljudje sami in morajo zato tudi sami prevzeti odgovornost.

Mag. Laris Gaiser, predsednik Slovenskega panevropskega gibanja, je uvodoma izpostavil razliko o dojemanju socialne države. Prebivalci EU imamo do socialne države zelo kritičen odnos, medtem ko imajo prebivalci neevropskih držav EU za socialni raj. Prav tako pa je izpostavil potrebo po reformi socialnih struktur v EU, ki po njegovem mnenju ne ustrezajo trenutnim razmeram in so pod velikim bremenom finančnih institucij.

Dr. Arhar, direktor Združenja bank Slovenije, je izpostavil pomen živega kapitala (ljudi), ki je potreben in ustvarja mrtev kapital. Pri ustvarjanju pa mora biti živi kapital moralno odgovoren, zaupanja vreden in znati prevzemati odgovornost. V družbi si je potrebno prizadevati, da dana beseda velja, kajti najprej je bila beseda, nato črka, šele nato oblika in končno pogodbe. Če torej v sami osnovi beseda ne velja, potem ljudje ne morejo verjeti v pogodbe. Deviacije od teh osnovnih družbenih pravil pa so današnjo družbo pripeljale do nezaupanja v sočloveka in institucije. Družba nima več moralnega zgleda zgoraj.

Dolores Kores, predsednica Sveta vlade RS za socialno podjetništvo in članica GECES, je poudarila, da dandanes dogovor med dvema osebama ni več spoštovan. Poleg tega pa opozorila na napačno percepcijo družbenega podjetništva, saj ga tako ljudje kot institucije dojemamo kot socialni korektiv. Kritična je bila tudi do novo sprejete zakonodaje Republike Slovenije na področju socialnega podjetništva, saj premalo upošteva že nekatera dejstva. Predvsem dejstvo, da so v Sloveniji še pred sprejemom zakonodaje obstajale različne oblike socialnih subjektov (zadruge, podjetja, zavodi idr.), ki pa jim je sprejeta zakonodaja še dodatno otežila administrativno poslovanje.

Peter Svetina, direktor Karso zaposlitveni center d.o.o. in član uprave Sklada 05, je poudaril, da je socialno podjetništvo kljub vsemu še vedno v prvi vrsti podjetništvo. Kot direktor podjetja, ki zaposluje ljudi s zmanjšanimi zaposlitvenimi možnostmi, si prizadeva, da imajo ti ljudje v prvi vrsti delo. Zadovoljstvo je na koncu tisto, kar daje delu dodano vrednost. Po njegovem mnenju je v Sloveniji premalo posluha za tovrstna podjetja in še manj razumevanja samega koncepta.

Ana Lukner, Anina zvezdica, je izpostavila pomen novega koncepta razmišljanja, ki temelji na resnici. Poudarila je, da posameznik lahko doseže velike spremembe in to dejstvo ponazorila na lastnem primeru. Zato sama krizo vidi kot priložnost. Kot je poudarila, je družbena realnost nekaj, kar se da najbolje spoznati na terenu. Zato so njene akcije usmerjene ravno v terensko delo, delo z ljudmi, kajti tako se najbolje vidi in spozna, kakšna je resnična podoba družbe in kakšne so njene potrebe.

Dejan Hribar


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1