Poročilo pogovora in predstavitve knjige dr. Andreja Rahtena

Objavljeno: 11. marca 2013

no image

V ponedeljek, 4. marca 2013, je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa potekal pogovor ob novo izdani knjigi avtorja dr. Andreja Rahtena z naslovom »Avstrijski in jugoslovanski problem: Tri razprave Janka Brejca iz prelomnega obdobja narodne zgodovine«. Poleg avtorja je o tematiki knjige spregovoril predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije prof. dr. Ernest Petrič, prireditev pa je povezoval novinar in zgodovinar Stanislav Kocutar.

Izredni profesor na Univerzi v Mariboru, dr. Andrej Rahten, je že novembra 2000 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani obranil doktorsko disertacijo z naslovom »Dr. Janko Brejc (1869-1934). Politična biografija.« Dr. Rahten je po dobrih desetih letih izdal novo znanstveno in biografsko delo o Janku Brejcu, ki je bil član prve slovenske vlade, pravnik in po besedah Rahtena, velik politik. Zaradi njegovega izjemnega poznavanja pravnega okvira se je zapisal v zgodovino Slovencev. Zavzemal se je za boljše življenje Slovencev in v prelomnem obdobju postavljal zahteve za avtonomnost Slovenije. Bil je nezaželen v mednarodnem okolju, vendar se je kljub težki situaciji boril za slovenstvo in narodne razprave, da bi se reševalo problematiko vseh manjšin. Glavno spoznanje treh razprav je, da parcialno reševanje problemov ne vodi nikamor, zaradi česar so njegove razprave zelo aktualne. Avtor je tako predstavil tematiko, ki je danes vredna razprave, saj ponudi vpogled podpisovanja plebiscita in Janka Brejca kot izjemnega pravnika, ki je to uspešno prenašal tudi na politična tla. Položaj slovenske manjšine se je tudi po njegovi zaslugi bistveno izboljšal.

Prof. Dr. Ernest Petrič je v svojem razmišljanju o knjigi izpostavil pomen Brejčevega prispevka k razumevanju in reševanju manjšinskega vprašanja na Koroškem in predvsem gledanju obeh strani, tako Jugoslovanske kot Avstrijske na Slovensko manjšino na Avstrijskem Koroškem. Dr. Petrič je prav tako poudaril mednarodni kontekst, znotraj katerega je deloval in ustvarjal Janko Brejc. Takratne okoliščine so bile namreč sila zapletene, saj se je evropski politični prostor korenito spremenil, kar je slovenski manjšini na Koroškem po eni strani oteževalo njeno udejstvovanje, po drugi pa ponujalo izredno priložnost, da bi uresničili svoje interese.

V knjigi dr. Rahtena lahko najdemo mnogo vzporednic s sodobnim časom: za uspešno izvajanje zunanje politike je pomembno imeti jasne cilje in vizijo, parcialni interesi bodisi držav bodisi posameznikov niso ključ do skupnega uspeha ter da je za dosego ciljev potrebno vztrajati. Na vse omenjene kvalitete je v svojem delovanju in razpravah opozarjal pravnik in Janko Brejc.

{gallery}galerije/13/Panevropsko{/gallery}

 

Manca Karlovšek

Posnetek okrogle mize je dostopen tukaj.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1