Posvet: Digitalni svet – prostor vključevanja in participacije mladih?

Objavljeno: 19. novembra 2021

Kakšne so izkušnje tistih, ki delamo z mladimi?

Zoom, 2. decembra 2021, od 14:00 do 15:30

Leti 2020 in 2021 sta prinesli mnoge nove izkušnje pri delu z mladimi v digitalnem svetu. S spremembami smo se soočali praktično vsi. Zavedamo se, da digitalna druženja niso enakovredna druženjem v živo. Kaj pa ostali učinki?

Verjetno najpomembnejši načeli mladinskega dela sta aktivna participacija mladih in njihovo vključevanje v družbo, pri čemer je ključen je lasten, edinstven prispevek vsake mlade osebe. Le na ta način lahko mladi v polnosti razvijejo svoje kompetence in postanejo vitalen del družbe!

Toda: ali sta pristna participacija in vključevanje v digitalnem svetu sploh možna?

Kaj sta nas naučili zadnji dve leti in kakšni so prvi sadovi predsedovanja Slovenije EU, katerega ključna prioriteta na področju mladine je bila prav »prostor in participacija za vse«?

Vabimo vas, da na posvetu podelite svoje izkušnje in se obogatite z izkušnjami drugih.

Srečali se bomo v četrtek, 2. decembra 2021, od 14:00 do 15:30 na platformi Zoom. Za udeležbo je potrebna prijava – pred posvetom vam bomo namreč po e-pošti poslali povezavo do srečanja.

Vsebina in gostje

V prvem delu bodo nekateri posamezniki predstavili svoje prakse in poglede, v drugem pa bomo prostor odprli tudi za vse ostale poslušalce, ki si bodo imeli priložnost v skupinah izmenjati koristne informacije.

Z nami bodo:

 • Sara Marija Širnik – strokovna sodelavka za mladinsko delo in NFE v Mladinskem svetu Slovenija in koordinatorica vsebinskega dela konference;
 • Mistral Majer – predsednica Društva IMPRO;
 • Maja Drobne –  vodja projektov v Kulturno izobraževalnem društvu Pina;
 • Nejc Benčič in Petra Filipič (TBC) – (digitalna) mladinska delavca v Javnem zavodu Mladi zmaji.

Kljub temu, da z nami ne bosta v živo, bosta svoj prispevek v obliki videoposnetka podala tudi:

 • Anja Fortuna – koordinatorka aktivnosti predsedovanja svetu EU na področju mladine in podpredsednica Evropskega mladinskega foruma;
 • Simon Delakorda – direktor Inštituta za elektronsko participacijo in koordinator zagovorništva v Mreži NVO za vključujočo informacijsko družbo.

Med drugim bomo naslovili naslednja vprašanja:

 • Kaj je digitalni prostor? Kako ustvariti prijeten, varen, pa vendar ustvarjalen digitalni prosotr za mlade?
 • Kakšni so pozitivni in negativni učinki uporabe digitalnih prostorov v zadnjih dveh letih? Kaj smo se iz te izkušnje naučili?
 • Kakšno opremo in kakšna znanja, pristope, metode potrebujemo, da takšne prostore ustvarimo?
 • Katere so prakse, ki so se drugim izkazale kot dobre?
 • Kako naprej? Kakšne so vaše ambicije in ambicije kolegov – sopotnikov mladih, pri razvoju, vlogi in uporabi digitalnih prostorov pri delu z mladimi?
 • Na Socialni akademiji posvet pripravljamo kot uvodno aktivnost v projekt Creative Digital Spaces, ki je pretežno financiran iz programa Erasmus+ in katerega namen je mladim ustvarjalcem in pobudnikom ponuditi čim bolj kakovostne digitalne prostore za ustvarjanje in gradnjo skupnosti.

Posvet je namenjen mladinskim delavkam in delavcem, mladim, pa tudi vsem ostalim sopotnikom mladih (učitelji, vzgojitelji, starši …).

Za več informacij pišite na:sabina@socialna-akademija.si

Tags: , , , , , ,


Comments are closed.

Back to Top ↑

UA-42404711-1