Pri založbi Družina izšel prevod okrožnice Caritas in Veritate

Objavljeno: 14. septembra 2009

enciklika.jpg
enciklika.jpgV galeriji Družina v Ljubljani je v ponedeljek, 14. septembra 2009, potekala predstavitev prevoda okrožnice Caritas in Veritate s slovenskim naslovom Ljubezen v resnici.
Izid prevoda je za Socialni teden prav posebnega pomena, saj do dneva natančno sovpada z njegovo otvoritvijo. Prevod, na katerega temelj smo organizatorji postavili vsebino Socialnega tedna, sta predstavila mariborski nadškof dr. Anton Stres in urednik zbirke Cerkveni dokumenti, dr. Rafko Valenčič.
Dr. Stres je med drugim povedal, da se okrožnica vsebinsko močno naslanja na okrožnico Razvoj narodov, ki jo je pred približno 40 leti izdal Pavel 6. Tudi ta namreč govori o razvoju, ki ga opredeljuje kot integralnega, kot takšnega, ki zaobjema vse dimenzije človeka.

"Okrožnice pa tudi družbeni nauk Cerkve nasploh, ne dajeta receptov, kako urediti svet. To ni njuna kompetenca niti njun namen," je dejal Stres. Okrožnica se začne z iskanjem bistva človeka, nato pa postopno preide navzven, na implikacijo teh spoznanj na ureditev družbe.
Dr. Rafko Valenčič je predstavil pregled poglavij okrožnice. Po uvodu, ki odgovarja na vprašanje, kaj je ljubezen, prvo poglavje govori o razvoju kot poklicanosti človeštva, ki naj bo usmerjen na pot k Bogu. V drugem poglavju okrožnica naslavlja vprašanja razmerja med bogatimi in revnimi, korupcije, protekcionizma in zmanjševanja vloge civilne družbe.
V tretjem poglavju pridemo do termina, ki ga v okrožnicah še nismo srečali: do termina zastonjskosti. Zastonjskost pravzaprav širše pojasnjuje sicer neopredeljiv pojem ljubezni.
V nadaljevanju pa se okrožnica dotakne še odnosov med narodi in potrebe po prenovi mednarodnih struktur, okoljskih problemov, odprtosti za življenje, popredmetenja človeka in vprašanja "vsemogočnosti" tehnike.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1