“Zakaj ne bi kupoval stvari, če sem prislužil denar? Resnično: zakaj pa ne?!”

Objavljeno: 15. septembra 2009

nm0.jpg
nm0.jpgV naslovu je izpostavljena le ena od dilem, na katere je skušal v predavanju, ki je v okviru Socialnega tedna potekalo v Novem mestu, skupaj s poslušalci odgovoriti Aleš Čerin, podjetnik in avtor bloga Preprostost.

  

Izhajal je iz teze, da so se človekove potrebe v naši civilizaciji v zadnjih nekaj letih močno povečale. »Zrasel sem v 6-članski družini in na morje smo se večkrat odpravili s fičkom. Zdaj imam tudi sam 6-člansko družino in na morje se odpravimo z Renault Grand Scenicom. Kaj se je zgodilo med tem, da je prišlo do takšne spremembe?« se je vprašal.

    Izpostavil je dva greha, ki sta močno zakoreninjena v naše potrošniške paradigme: pohlep (pretirano kopičenje dobrin) in požrešnost (pretirana potrošnja dobrin).

    »V življenju mora vsak med nami zase najti in vedno iskati t.i. točko DOVOLJ«. To je točka, ki jo iščemo na premici med zadovoljevanjem osnovnih potreb, zagotavljanjem udobja, luksuza in pretiranega luksuza. Prekomernost je območje, ki se nahaja za točko DOVOLJ, za to iskanje pa je najprej potrebno spremeniti paradigmo »Več je bolje«, s katero smo vsak dan obsipani. Prav s prekomernostjo pa uničujemo vire, namenjene našim zanamcem.

    Pri tem je potrebno vsak dan znova iskati inovativne rešitve. »Kljub temu, da sem lastnik hiše, sam še nikoli nisem imel svoje kosilnice – delimo si jo štiri družine. Od nas to zahteva nekoliko več usklajevanja, vendar se vsekakor splača,« je ponazoril s konkretnim primerom. »S tem seveda ne želim tega predstaviti kot univerzalni recept – nekdo si na tem področju privošči več, je pa skromnejši na drugih področjih. Točko DOVOLJ mora iskati vsak zase.«

{gallery}galerije/09/soc_ted_nm{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1