Sadovi projekta Inkubator 4.0

Objavljeno: 9. decembra 2021

Socialna akademija je v letih 2020 in 2021 v svoje aktivnosti v usposabljanja za družbeno participacijo vključila 58 mladih iskalcev zaposlitve.

Ti so se na treh področjih, vodenje/menedžment, izvajanje usposabljanj in vodenje spletnih kampanj, najprej usposobili, nato pa soočili s konkretnimi izzivi, ki so jih izbrali sami ali pa so jih izbrali v sodelovanju z nevladnimi organizacijami.

Namen projekta Inkubator 4.0 je bil pomagati mladim aktivnim iskalcem zaposlitve pri vključevanju na trg dela, za kar smo smo razvili in izvedli tri sklope usposabljanj:

  • Trening za vodje pobud za tiste, ki jih zanima vodenje pobud – gibanj, ki imajo družbeni učinek. Med drugim so se mladi naučili, kako upravljati s časom, kako delati z ljudmi, kako načrtovati projekte, si zastaviti cilje, na koncu pa so pridobljeno znanje preskusili v praksi.
  • Trening za voditelje usposabljanj je bil namenjen vsem, ki jih zanima delo trenerjev. Naučili so se, kako načrtovati usposabljanje, kako načrtovati potek učnega procesa, katere metode izbrati, ter kako na koncu načrt tudi spraviti v prakso.
  • Trening za vodje kampanj je bilo namenjeno tistim, ki jih zanima zagovorništvo, multimedija in bi radi razvili svoje komunikacijske spretnosti. Spoznali so, kaj je socialni marketing, kako načrtovati kampanjo in kako pri vsem tem uporabiti multimedijo.

Vključeni mladi

V usposabljanja je bilo vključenih 58 mladih (45 od teh več kot 90 ur). 33 udeleženk in udeležencev se je zaposlilo, 24 od teh je bilo v projekt vključenih daljši čas in so bili zaposleni tudi 30 dni po zaključku projekta.

71 % udeležencev je spadalo med mlade z manj priložnostmi po vsaj enem od kriterijev, kot so brezposelnost, dolgotrajna brezposelnost, primarna družina/stalni naslov v odročnih krajih ali prikrajšane skupine.

Mladi so v okviru izvedenih usposabljanj razvili 22 pobud, od tega 10 lastnih in 12 v sodelovanju z organizacijami, katerih ciljna skupina so (tudi) mladi.

Priročnik za mladinske delavce “KAJ PA, ČE BI MI …?”

V jedru pobudništva je želja po spremembi. V naši naravi je, da delamo svet boljši. Zato gradimo ceste in hiše, nabiramo zelišča, sadimo solato, poučujemo druge, vodimo spletne kampanje. Zato pogosto naredimo korak ali dva več, kot bi bilo potrebno. V tem priročniku boste izvedeli, kako danes, v tem kompleksnem in (pre)povezanem svetu, polnem lažnih novic in plačanih kampanj, spodbujati pobudništvo mladih.

Prelistaj priročnik Kaj pa, če bi mi …? in/ali pridi po brezplačen tiskan izvod (čaka te na Socialni akademiji).

Didaktično orodje SOBA PRIBEGA

Soba pobega je igra, kjer skupina igralcev išče namige, rešuje uganke in izpolnjuje naloge v eni sobi. Njihov cilj je uspešno rešiti vse zadane naloge v določenem časovnem okvirju. Sobe pobega so v zadnjem desetletju pridobile na popularnosti.

Pripravljeno gradivo za Sobo pribega služi kot vodnik za pripravo sobe pobega na temo zaposlovanja mladih. Sama igra je precej specifična, saj ne zahteva pobega iz sobe, marveč zaključek zgodbe protagonistke Janje, ki želi najti svojo prvo službo.

Uporabi didaktično orodje Soba pribega in/ali nam piši glede izvajanja! 

Spletna ORODJARNA

V Orodjarni smo zbrali 10 digitalnih orodij, ki te lahko podprejo pri vodenju pobude – pri pripravi in oblikovanju vsebin, ki jih želiš podeliti s svetom, vodenju projektov in aktivnosti s pomočjo digitalnih rešitev ter ohranjanju stika z ekipo tudi na daljavo.

Tako v njej najdeš opise in nasvete za: Slido, Zoom, Mural, Trello, Podio, Auphonic, Anchor, Google učilnica, Padlet in Canvo.

Naj ti spletna Orodjarna dobro služi pri tvojem delu!

Te zanima več o spodbujanju pobudništva in o zaposlovanju mladih?

V projektu je nastalo kar nekaj vsebin za sopotnike mladim na karierni poti.
– Prelistaj si priporočila;
– oglej si pripevke iz posvetov Mladi in iskanje njihovega mesta na trgu dela ali pa
– si preberi bloge na temo karierne orientacije.

Projekt ne bi uspel brez naših soustvarjalcev …

Projekt so z nami ustvarjali Tanja Derin in Bojan Mevlja iz Središče Rotunda ter Nina Rogelj Peloza in Nassim Djaba iz Mladinske zveze Brez izgovora, ter številni izvajalci, pisci, ternerji in drugi gostje (zapisani po abecednem vrstnem redu):  Alenka Oblak, Aljaž Zupan, Ana Berce, Anže Prohinar, Barbara Kelher, Črt Potočnik, Dino Kovačević, Franci Bačar, Jaka Matičič, Jan Peloza, Janko Korošec, Kristina Kosmač, Lara Kastelic, Lara Pirc, Luka Mohorič, Maja Drobne, Martin Lenarčič, Maša Viršček, Matjaž Vodeb, Miha Zupančič, Mojca Galun, Nastja Mulej, Neža Repanšek, Nina Milenković Kikelj, Nina Rogelj, Robert Vurušič, Rok Dežman, Rok Pisk, Sanela Talić, Sašo Kronegger, Simon Korenjak, Sonja Čandek, Špela Pogačnik Nose, Taii Voss, Tilen Lah, Tina Kastelic, Tina Kovačić, Tjaša Ogrizek in Urška Česnik.

Hvala vsem, ki ste bili del zgodbe! <3

Projekt Inkubator 4.0 – z mladinsko pobudo do službe sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1