Seminar o zaposlovanju v neprofitnem sektorju. Ostendee, Belgija

Objavljeno: 9. decembra 2009

ostendee_likalnica.jpg

ostendee_likalnica.jpgV decembru 2009 sem se udeležil seminarja v Ostendeeju ob belgijski obali.  Seminar je organiziral belgijska NVO Euromf. Približno 30 udeležencev iz vse EU smo spoznali delovanje in izzive neprofitnega sektorja v Belgiji in kar nekaj konkretnih primerov ustvarjanja zaposlitev v tem sektorju.

Različni primeri kažejo, da belgijska država zelo velikodušno podpira neprofitni sektor. Kot rezultat tega so se razvije številne inovativne oblike delovanja, ki koristijo državljanom  – predvsem tistim depriviligiranim. Presenetilo me je intenzivno ukvarjanje s socialnimi stanovanji, kar v veliki meri izvaja zasebni neprofitni sektor. V Nemčiji npr. podjetje v lasti katoliške cerkve takšna stanovanj gradijo in jih potem prodajajo ali dajajo v najem. Posebno združenje pa vsa ta podjetja povezuje, jih seznanja z zakonodajo ter različnimi ugodnostmi in za njih lobira.

Ogledali smo si tudi zanimiv model preprečevanja dela na črno in povečevanja  zaposlovanja.To je  podjetje BOD, ki so ga ustanovile 3 lokalne skupnosti.V Belgiji je mogoče kupiti servisni vavčer, ki stane 5 EUR in je namenjen za plačilo 1 ure likanja, čiščenja stanovanja, nabavljanje v trgovini, čuvanja otrok. Država pa doda podjetju, ki to storitev opravlja še 16 EUR. Iz teh 21 EUR se pokrijejo obratovalni stroški, plače zaposlenim in vzdrževanje ter razvoj. Podjetja, ki to izvajajo so v večini ustanovile lokalne skupnosti. Ljudje kupijo na mesec 7,2 mio servisnih vavčerjev oz. toliko ur dela.  Zakaj država toliko vlaga v servisne storitve za dom?

Praktični nihče ne bi plačal za to storitev 21 EUR. Če bi jo potreboval, bi jo zadovoljil v sivi ekonomiji. S subvencijo pa država vzpodbuja to dejavnost.

V podjetju dela 213 ljudi – večina za polovični delovni čas. Petnajst jih je zaposlenih v likalnici, ostali pa izvajajo servisne storitve na domu. Likalnica je izjemno sodobno opremljena in informacijsko podprta. Ljudje prinesejo oblačila za zlikat in jih lahko maks. v treh dneh dvignejo.

Nedvomno gre za zanimiv in drugačen pristop k reševanju socialne problematike. Postavlja pa se vprašanje ali je ta pristop res tudi najbolj učinkovit. Kako bi bilo, če bi področje servisnih storitev na domu prepustili trgu in bi država samo subvencionirala plače zaposlenim. V ¾ državni subvenciji se seveda skriva velika rezerva in veliko možnosti doseči cilje tudi drugače.

Kot vsak izkušnja v drugem okolju, je tudi ta pokazal, da se da stvari narediti pogosto bistveno drugače, kot smo navajeni v domačem okolju. In Belgija je, kar se delovanja neprofitnega sektorja tiče zelo svetel primer.

Sam seminar je prinesel bolj malo na področju novega znanja in precej več na področju priložnosti za spoznavanje ljudi, navezovanje stikov in postavljanje temeljev za sodelovanje v različnih projektih, ko so pokažejo priložnosti za to.

Danilo Kozoderc


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1