Koliko sonca omenja Senčno poročilo?

Objavljeno: 9. decembra 2014

Leto 2014 je na Socialni akademiji zaznamovala kampanija Enjoy Your Rights, ki je mlade skušala spodbuditi k razmisleku o pomenu človekovih pravic v vsakdanjem življenju ter a aktivni participaciji s pomočjo multimedije.

Koalicija 12 nevladnih organizacij pod koordinacijo Ekvilib Inštituta je za Odbor Združenih narodov o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah v Ženevi pripravila Senčno poročilo o stanju ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v Sloveniji.

Stična 140920 006Povzetek poročila:

S poročilom želimo pomagati odboru, da dobi celovitejšo sliko o stanju v Sloveniji, pa tudi državi, da se sooči z realnostjo in začne resneje uresničevati svoje obveznosti na tem področju. Nevladne organizacije v senčnem poročilu:

  • izpostavljamo majhno pozornost, ki jo država namenja nekaterim pravicam zelo šibko varstvo ali prešibko zaščito posameznih skupin,
  • opozarjamo na negativen vpliv krize in zlasti nepremišljenih protikriznih ukrepov v Sloveniji na kakovost življenja in na uživanje človekovih pravic,
  • opozarjamo na vedno višji odstotek ljudi, ki živijo v revščini, in na njen vpliv npr. na položaj žensk, na vse višjo stopnjo brezposelnosti, zlasti med mladimi, slabšanje dostopa do kakovostnih zdravstvenih storitev, prenizko raven zajamčene socialne pomoči, ki ne omogoča dostojnega življenja itd.
  • izpostavljamo tudi, da z nedopustnim in diskriminatornim posegom v več ESK pravic država dodatno spodkopava temelje, potrebne za ustvarjalno in produktivno družbo.
  • izražamo globoko zaskrbljenost in nestrinjanje s splošnim odnosom države do spoštovanja, varstva, uresničevanja in promocije človekovih pravic. Področje je očitno močno podhranjeno tako v smislu finančnih in človeških virov kot tudi na ravni političnih prioritet in s tem politik.

01_Sencno-porociloUpamo, da bo poročilo prispevalo k razumevanju trenutne realne situacije v Sloveniji na področju človekovih pravic in da bo spodbudilo celovite in dolgoročne reforme, ki bodo obrnile negativni trend ter vodile k sistematičnemu spoštovanju, zaščiti in uresničevanju ESK pravic za vse.

Preberite poročilo v celoti

Več …

Tags:


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1