Pravim voditeljem ne sledimo, ker jim moramo, ampak ker jim želimo

Objavljeno: 10. marca 2024

Kdaj ste si nazadnje ogledali legendarni video Simona Sineka, s katerim je leta 2009 zaslovel na platformi TEDx in postal eden najbolj znanih trenerjev voditeljev na svetu?

Svoje mnenje o videu je z nami delil Benjamin Tomažič.

Kako veliki voditelji spodbujajo dejanja?

V omenjenem videoposnetku Simon Sinek pojasnjuje svoj koncept zlatega kroga. Ta preprost model je lahko zelo močan za navdihujoče vodenje. Voditelji, ki nas navdušijo, vedno začnejo z zakaj in nas za seboj potegnejo s tem, da verjamemo v skupno »stvar«.

V kolikor kot voditelji začnemo z namenom, razlogom ali prepričanjem, to spodbudi limbični del naših možganov, ki je odgovoren za odločitve in ki nas spodbudi k akciji. V kolikor pa predstavljamo, kaj počnemo: načrte, opisujemo produkte, … to nagovarja racionalni del možganov, ki nas ne nagovarja k aktivaciji.

Avtor poudarja, da uspešno komuniciranje in vodenje izhajata iz navdihovanja drugih s skupnimi prepričanji in nameni.

S svojimi primeri iz različnih organizacij in zgodovinskih obdobji prikaže, kako so bili bolj uspešni tisti, ki so sledili svojim sanjam, tudi v primerih, ko je bilo premalo kapitala, slabe tržne razmere ali nezainteresirani sodelavci.

Kot ključno pri vplivu na družbo izpostavi to, da zmoremo nagovoriti inovatorje in zgodnje uvajalce (angl.: »early adopters«: osebe, ki komaj čakajo, da preizkusijo nove stvari, čeprav lahko zahteva to od njih precej časa, denarja, energije, …), kar predstavlja približno 15 % populacije. Naravna posledica je namreč to, da ti potem prenesejo sporočilo naprej na zgodnjo večino (34 % populacije).

Kljub temu, da nam je konceptu zlatega kroga morda že poznan, mislim, da nas lahko Sinek vedno znova nagovori z usmerjanjem k bistvenemu in vračanju pozornosti na naše poslanstvo, vizijo, namen.

V poplavi informacij in sporočil, ki prihajajo do nas, imam občutek, da tudi voditelji svoj fokus hitro izgubimo in se močno izgubljamo v trenutnih stvareh, ki so dobre, niso najpomembnejše in na dolgi rok ne prinašajo velikega učinka.

Ogled videa priporočam kot osvežitev tistim, ki Sineka že dobro poznate, kot tudi tistim, ki ga do sedaj morda niti še niste zasledili.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1