Socialni teden otvorili z okroglo mizo ob okrožnici Caritas in Veritate

Objavljeno: 15. septembra 2009

soc_ted_1.jpg
soc_ted_1.jpgNa otvoritvi Socialnega tedna, ki je potekala v ponedeljek, 14. septembra v Ljubljani, so nastopili jezuit dr. Robin Schweiger, finančnik dr. France Arhar in bivši minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Vlado Dimovski.

V uvodu je dr. Robin Schweiger predstavil papeževo okrožnico Caritas in Veritate, ki je nastala nekaj več kot 40 let po znameniti Populorum Progressio, na kateri tudi temelji. Gre za tretjo okrožnico papeža Benedikta XVI. in hkrati prvo, ki izrazito presega verski okvir. Jedro okrožnice se vrti okoli razvoja človeštva, ki naj ne bo zgolj instrumentalni. Vsak razvoj v smislu ‘več imeti’ naj bo v službi ‘več biti’. Tehnični razvoj, na primer, je tako le orodje za resnični razvoj človeka, ki mora potekati na vseh področjih. Okrožnica je sicer zelo široka in se tiče tudi drugih tem, na primer odnosa do okolja, demokracije, svetovne ureditve.

Dr. France Arhar je v svojem uvodnem nagovoru spregovoril o denarju – ‘hudičevem gnoju na Božji njivi’, ki mu legitimnost daje zaupanje v sočloveka. Le če si pogodbena ali poslovna partnerja med seboj zaupata, bo med njima prišlo do menjave. Zato je sedanja finančna in gospodarska kriza hkrati tudi kriza zaupanja. Pri tem je pomemben dejavnik tudi čas – zaupanje ‘v tem trenutku’ je namreč popolnoma nekaj drugega kot zaupanje v denar na dolgi rok. Odgovornost za to zaupanje nosimo vsi, morda še največ centralne banke, ki so edine, ki lahko denar ‘delajo iz nič’. Zato je dr. Arhar zavzel tudi previdno stališče do različnih državnih intervencij.

Dr. Vlado Dimovski je prisotnim med drugim spregovoril o pohlepu. Vprašal se je, koliko lastnine je dovolj in vprašanje ponazoril z razvojem bogatenja v kratki zgodovini samostojne Slovenije. Vprašal se je, koliko zares potrebujemo, razmišljal pa je tudi o pomenu dela v primerjavi s kapitalom. »Minimalna plača ne sme biti nižja od socialnih transferjev za brezposelne«, je med drugim dejal.

V razpravi, ki je sledila, so udeleženci postavljali konkretna vprašanja, nanašajoča se predvsem na trenutno krizo in izhod iz nje – tako za posameznika kot tudi za družbo kot celoto.

 

{gallery}galerije/09/teden{/gallery}


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1