Bi želeli postati ambasador-/ka Evropskega parlamenta?

Objavljeno: 20. januarja 2017

Socialna akademija je v sodelovanju z Evropskim parlamentom in Fakulteto za družbene vede v letošnjem šolskem letu začela izvajati nov evropski izobraževalni program, imenovan Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.

Program je namenjen ozaveščanju in izobraževanju srednješolskih učiteljev, pedagogov in strokovnih sodelavcev ter dijakov o Evropski uniji, zlasti o evropski parlamentarni demokraciji, ter usposabljanju za aktivno državljanstvo.

Vabimo srednje šole, še posebej strokovne in poklicne šole, in dijaške domove da se nam pridružijo. Kaj pridobi šola ali dijaški dom s sodelovanjem v programu?

 • Dijaki okrepijo znanje in kompetence, npr. kritično mišljenje ali politično-državljansko osveščenost, ki so bistvenega pomena na njihovi poti do dejavnih in odgovornih državljanov.
 • Sodelujoči učitelji, pedagogi ali strokovni sodelavci se udeležijo dveh strokovnih usposabljanj po osem pedagoških ur v Ljubljani, prejmejo gradivo in podporo s strani naših sodelavcev za izvedbo programa na šoli.
 • Vsaka sodelujoča šola ali dijaši dom pošlje vsaj enega dijaka na simulacijo delovanja Evropskega parlamenta v Strasbourg (predvidoma oktobra 2017), ki se izvaja v okviru programa Evrošola.
 • Sodelujoči učitelji, pedagogi ali strokovni sodelavci se vključijo v evropsko platformo za učitelje, ki omogoča izmenjave in partnerstva na evropski ravni. Najboljši učitelj/pedagog/strokovni sodelavec ima kasneje možnost sodelovanja na seminarju v Bruslju.
 • Dijaki vključenih šol sodelujejo na dogodkih Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Ljubljani.
 • Vsaka sodelujoča šola ali dijaški dom pridobi naziv in plaketo, ki jo lahko pritrdi na šolsko poslopje: »Evropski parlament: Šola ambasadorka«.
 • Sodelovanje v programu je za šole, dijaške domove, učitelje in dijake brezplačno.

In kakšne so obveznosti?

 • Sodelujoča šola ali dijaški dom izbere vsaj enega učitelja, pedagoga ali strokovnega sodelavca, ki pridobi naziv »ambasador« ter se udeleži dveh usposabljanj v Ljubljani in na šoli izvede programske aktivnosti.
 • Sodelujoči učitelji, pedagogi ali strokovni sodelavci (ambasadorji) in dijaki (mladi ambasadorji) predelajo gradivo, ki ga bomo pripravili v programski ekipi.
 • Sodelujoča šola ali dijaški dom v svojih prostorih vzpostavi informacijsko točko o Evropskem parlamentu in Evropski uniji.
 • Ob dnevu Evrope, 9. maja, vsaka sodelujoča šola ali dijaški dom pripravi poseben dogodek.

Prvo usposabljanje za učitelje, pedagoge in strokovne sodelavce bo v Hiši Evropske unije v Ljubljani, Dunajska cesta 20, v torek, 7. februarja 2017, od 9.00 do 16.30. Podrobnejši osnutek programa je na voljo tukaj. V okviru prvega usposabljanja bomo podrobneje predstavili prednosti in cilje projekta ter odgovorili na vsa odprta vprašanja. Drugo usposabljanje načrtujemo na istem kraju v četrtek, 30. marca 2017. Prijave na usposabljanje zbiramo prek spletne prijavnice, do katere pridete s klikom na spodnji gumb.

Za dodatne informacije ali pojasnila v zvezi s programom Šola ambasadorka Evropskega parlamenta se lahko obrnete na mag. Maria Plešeja na e-naslovu mario@socialna-akademija.si ali na telefonski številki 01 439 97 95.

Tags: , , , , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1