Tečaj “Ustvari fotografijo” med 28.11. in 12.12.

Objavljeno: 10. novembra 2016

no image

O delavnici:

  1. Komu je namenjena: Predznanje na delavnici ni potrebno. Delavnica je primerna za starosti od 15 do 99 let.
  2. Potrebna oprema: fotoaparat z možnostjo ročnih nastavitev (modus M: v kolikor vaš fotoaparat ne podpira ročnih nastavitev, ta tečaj ni primeren za vas), polna baterija, spominska kartica, majhna beležka z brezčrtnimi listi, svinčnik in radirka.
  3. Termini: tečaj je sestavljen iz 4 srečanj, in sicer:
  • ponedeljek, 28. 11. 2016 (17-20h),
  • četrtek, 1. 12. 2016 (17-20h),
  • ponedeljek, 5. 12. 2016 (17-20h),
  • ponedeljek, 12. 12. 2016 (17-20 h).

Lokacija: učilnica Socialne akademije (Kje smo?)

Prispevek: 40 EUR (plača se preko nakazila pred začetkom delavnice).

Prijave do petka 25.11.

Izvaja: Žiga Lovšin je sveže diplomirani zobozdravnik, fotograf, glasbenik, blogopisec in pesnik. Svojo fotografsko kariero je začel leta 2012, danes pa se ukvarja pretežno s poročno in popotno fotografijo ter raziskovanjem in razvijanjem črnobelih filmskih negativov. Njegova dela lahko najdete na njegovi spletni strani. Takole smo se imeli na decembrski izvedbi delavnice (foto Valentina Vučenovič, udeleženka) in takole na pomladni delavnici (foto: Žiga Lovšin in udeleženka Nataša).

POTEK DELAVNICE:

Ponedeljek, 28. 11. 2016 ob 17.00:

Prvo srečanje bomo posvetili predvsem tehničnim osnovam fotografiranja (odprtost zaslonke, hitrost zaklopa, vrednost ISO). Naučili se bomo uporabljati svoje fotoaparate: nastavljanje ostrenja, barvne temperature, merjenja svetlobe itd. Poglobili se bomo v dejavnike, ki vplivajo na globinsko ostrino ter opazovali, kako izbira objektiva oz. goriščne razdalje vpliva na zorni kot in medsebojne odnose med elementi v vidnem polju. Spoznali bomo najnovejše modele in vrste fotoaparatov, pa tudi nekaj starinskih aparatur in načinov razvijanja fotografij.

Četrtek, 1. 12. 2016 ob 17.00:

V drugem terminu se bomo učili o kompozicijskih tehnikah. Fotografija je namreč preplet dveh dejavnikov: svetlobe in kompozicije. Šli bomo preko vsem znanega pravila tretjin. Analizirali bomo fotografije starih in sodobnih mojstrov fotografske obrti. Spoznali bomo dela slikarjev, ki so postavili osnove vizualne kompozicije (Giotto, Da Vinci, Rembrandt). Učili se bomo skicirati. Odpravili se bomo tudi v center in fotografirali praznično okrašeno Ljubljano.

Ponedeljek, 5. 12. 2016 ob 17.00: 

Fotografija nastane, še preden pritisneš na sprožilec. Včasih je načrtovana, včasih spontana, a vseskozi pripravljena in čakajoča na nekoga, da jo zajame. V tretjem terminu se bomo učili videti fotografijo najprej v svojih mislih. Učili se bomo vizualizacije. Ustvarjali bomo z umom, brez fotoaparata, zgolj s svinčnikom in beležko. Nato bomo opazovali svet, ki nas obdaja. Risali bomo. Razmišljali. Načrtovali. Pričakovali. Fotografirali.

“When I’m ready to make a photograph, I think I quite obviously see in my mind’s eye something that is not literally there in the true meaning of the word. I’m interested in something which is built up from within, rather than just extracted from without.” (Ansel Adams)

Ponedeljek, 12. 5. ob 17.00:

V zadnjem srečanju se bomo posvetili postopkom, ki fotografu v resnici vzamejo največ časa, tj. obdelavi fotografij (s programoma Adobe Lightroom in Adobe Photoshop). Predstavil vam bom svoj potek dela. Dotaknili se bomo načinov objave fotografiji na internetu (blog, spletna stran, flickr, 500px ipd.). Pogovarjali se bomo o tisku ter o možnostih arhiviranja digitalnih datotek. Dobili boste napotke za nadaljnje izobraževanje – predloge učbenikov, fotomonografij, spletnih strani in Youtube kanalov.

 
The simplest way to manage projects out there

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1