Usposabljanje za skupnostne delavce – 29. in 30. januar 2022

Objavljeno: 13. januarja 2022

Priti skupaj je začetek, ostati skupaj je napredek, delati skupaj je uspeh. – Henry Ford

V današnjem času hitrih sprememb in socialnih omrežij hitro začnemo živeti mimo drugega. Naše sposobnosti povezovanja pogosto (o)pešajo. V svetu, kjer lahko uporabniško izkušnjo prilagajamo svojim željam in potrebam, se vrednota sprejemanja izgublja. Znajdemo se v skupnosti, ki je ne moremo »kostumizirati« po svojih potrebah. Težav, ki se nas dotikajo v realnem življenju, ne moremo zapreti kot zavihek s slabo novico.

Ljudje potrebujemo drug drugega. Pomembno je, da znamo delovati v skupnosti ter da ohranjamo vrednote in veščine, ki nam to omogočajo.

Skupnostno delo je delo v skupnosti in s skupnostjo. Lahko gre za skupnost sosedov iz istega bloka, ulice ali vasi, ali pa skupnost ljudi, ki jih namesto soseske zbližuje nek skupni interes. Skupnostni delavci pomagajo pri doseganju ciljev, organizaciji dogodkov in akcij ter ohranjanju skupnosti, za to potrebujejo paleto različnih veščin in kompetenc.

KDAJ in KJE?

Če te veseli delo z ljudmi in si (ali pa si želiš biti) aktiven_na v lokalni skupnosti, se nam pridruži v soboto in nedeljo, 29. in 30. januarja, med 9.00 in 17.00 na Tržaški cesti 132 v Ljubljani.

VSEBINA?

Na dvodnevnem izobraževanju boste spoznali osnove skupnostnega dela. Raziskovali boste odgovore na vprašanja:

– Kako krepiti skupnost?
– Kako ugotoviti potrebe skupnosti?
– Kako vključiti sodelovalne pristope?
– Kako spodbujati dialog?

Preizkusili se boste v metodah, ki jih lahko uporabimo pri skupnostnem delu, in razmišljali o lastnem delovanju in vlogah, ki jih zavzemate v skupnosti.

PRIJAVE?

Te zanima? Na voljo je 15 mest, prijave pa zbiramo do 27. januarja 2022. 

IZVAJALKI

Usposabljanje bosta vodili Ema Meden in Sabina Belc.

 

Ema ima številne izkušnje z vodenjem izobraževanj na temo dela s skupinami in s skupnostnim delom. Sodelovala je pri skupinski organizaciji mnogih športnih in kulturnih dogodkov ter ostalih akcij na lokalni pa tudi na regionalni in nacionalni ravni. Po poklicu je andragoginja in trenerka ritmične gimnastike, ki jo posebej zanima področje priložnostnega učenja. Raziskuje uporabo spletnih in kombiniranih oblik izobraževanja na drugi strani pa različne oblike somatskega (telesnega) učenja.

 

Sabina je od leta 2008 aktivna na področju mladinskega dela. Prvo kot tabornica (vodnica, načelnica in starešina), nato kot projektna sodelavka Zavoda BOB za mladinsko ulično delo. Od leta 2017 je zaposlena na Socialni akademiji kot mladinska delavka, kjer vodi projekte, mentorira družbene pobude in ustvarja priložnosti, znotraj katerih lahko mladi odkrivajo in krepijo lastne talente. Njena strast so izobraževalne igre kot orodje za državljansko pismenost, igrifikacija, medijska pismenost ter digitalno mladinsko delo.

 

Izvedbo usposabljanja omogočata sofinancerja Ministrstvo za javno upravo in Urad RS za mladino.

Tags: , , , , , , ,


Back to Top ↑

UA-42404711-1