V Gdansku o stanovanjski problematiki, minimalni plači in migracijah

Objavljeno: 16. maja 2008

no image
gdansk1.jpgV mestu Gdansk na severu Poljske je v petek in soboto potekal seminar z naslovom »Poslanstvo današnjih delavskih organizacij«. Seminar sta ob podpori EZA – Evropskega centra za delavska vprašanja – organizirali belgijska krovna delavska organizacija ACW in poljski sindikat Solidarnošč, ki je z nastankom prav v tem mestu leta 1980 temeljito spremenil zgodovino zahodne Evrope.
Mestu Gdansk bi lahko rekli tudi zibelka demokratičnih procesov Poljske in celotnega socialističnega bloka nasploh. Še posebej se je v zgodovino zapisal govor papeža Janeza Pavla II. Leta 1979, v katerem je s svojimi besedami: »Ne bojte se!« spodbudil množice pristaniških delavcev k boju za demokratične spremembe.

Teme tokratnnega seminarja so bile povezane s tremi, po mnenju organizatorjev glavnimi izzivi današnjega časa:
•    Reševanje stanovanjske problematike delavcev kot oblika boja proti revščini,
•    Minimalna plača – kakšno zakonodajo potrebujemo na evropskem nivoju in
•    Delavske migracije ter zagotavljanje dostojnega življenja migrantov.
V okviru prve teme je najbolj izzvenela razširjena definicija brezdomstva. Brezdomci namreč niso le tisti, ki nimajo strehe nad glavo, temveč tudi tisti, ki živijo v slabih pogojih, neprimernih prostorih, zavetiščih. Glavna ugotovitev je bila, da je brezdomstvo po posameznih državah tako raznolik problem, da zanj na ravni EU ni mogoča rda politika, temveč je veliko bolj primerna odprta metoda usklajevanja ter učenje preko izmenjave različnih pogledov in praks.
Tema o minimalni plači je prinesla raznolike poglede o tem, ali in na kakšen način naj bi bila ta regulirana na ravni zakonodaje EU. Med tem, ko so se nekateri udeleženci zavzemali zgolj za reševanje na ravni posameznih držav, so drugi predlagali določene ukrepe na ravni EU, kot na primer rast minimalne plače vsaj z rastjo inflacije, rast minimalne plače z vsaj polovično rastjo BDP in višino minimalne plače v višini 50 do 60% povprečne plače.
V okviru teme o migracijah so bili predstavljeni nekateri novi inštrumenti, o katerih se bo v prihodnosti razpravljalo na ravni EU, na primer modra karta, dovoljenje za začasno migracijo kvalificiranih oseb.
Ob koncu seminarja so predstavniki foruma za evropsko demokracijo, socialo in solidarnost, v okviru katerega so se tematike seminarja tudi razvile, predstavili še deklaracijo s sedmimi prioritetami, na katere bi bilo po njihovem prepričanju potrebno biti pozoren pri izbiri poslancev na volitvah leta 2009.
Seminarja sem se udeležil Matej Cepin.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1