Vtisi: Spominjanje totalitarizma v Latviji

Objavljeno: 7. oktobra 2022

Konec julija in začetek avgusta (26.7. – 7.8.) je v Latviji potekala mladinska izmenjava. Organizator izmenjave je bila nemška humanitarna organizacija Volksbund, katere glavna naloga je ozaveščanje mladih o grozotah vojne, pa tudi skrb za vojne grobove. Slovensko ekipo je izbral zavod za izobraževanje, raziskovanje in kulturo – Socialna akademija.

Namen izmenjave je bil spomin in opomin na totalitarne režime in izmenjava izkušenj o tej temi med mladimi iz različnih držav. Izmenjave smo se udeležili Slovenci, Nemci, Gruzijci in Latvijka, potekala pa je na zgodovinsko zelo zanimivem prostoru v Rigi in njeni okolici. Skozi oglede različnih spomenikov, muzejev in zgodovinskih krajev smo spoznali zgodovino Latvije, njeno pot iz okupirane države proti samostojnosti, med pogovori in zanimivimi predstavitvami pa tudi zgodovino in aktualne situacije v državah udeležencev.

Sam sem na izmenjavi zelo užival, poleg tega pa domov odnesel veliko uporabnega znanja. Udeleženci izmenjave so bili zelo odprti, z lahkoto smo se med sabo pogovarjali o vseh mogočih temah. Sam sem navezal nekaj trdnih stikov, ki jih bom zagotovo ohranjal tudi v naprej. Všeč mi je bilo, da smo imeli veliko prostega časa, med katerim smo se z drugimi udeleženci dobro povezali, poleg tega pa smo imeli tudi zanimiv in zelo informativen program. Ogledali smo si več muzejev in spomenikov, imeli pa smo tudi predavanje z gruzijske strani ekipe, ki je bilo vsem zelo všeč in mislim, da smo od njega vsi veliko odnesli. Program bi bil lahko po mojem mnenju še boljši, saj mislim, da bi lahko organizatorji veliko bolje izkoristili zagon, znanje in željo po znanju nas udeležencev, vendar sem kljub temu z izmenjavo zelo zadovoljen. Mislim, da sem veliko pridobil tudi s pogovori, tako organiziranimi, kot tudi spontanimi, saj sem skoznje videl poglede različnih ljudi o neki stvari. Še posebej zanimivi so mi bili pogovori z Gruzijci, saj so bili nenormalno razgledani, prav tako pa so bili super tudi pogovori z drugimi udeleženci. Večina udeležencev je bila starejša in bolj izkušena od mene, kar je naredilo pogovore še bolj zanimive, kvalitetni pogovori pa niso manjkali niti z enako starimi udeleženci. Med ogledi in spoznavanjem Rige sem dobil lep vpogled v Latvijsko kulturo, spoznal nekaj Latvijcev in začutil utrip življenja v tej državi, kar se mi zdi pomembno pri spoznavanju neke države.

V glavnem; izmenjava je bila super in z veseljem bi se je še enkrat udeležil :).

Neil

Moja prva mladinska izmenjava je bila zelo pozitivna izkušnja. Dejavnosti so bile zelo raznolike: od učenja o totalitarizmu in razmišljanja o današnjem stanju demokracije po svetu, druženja z navdihujočimi vrstniki iz Gruzije, Nemčije in Latvije do poskušanja latvijske hrane, igranja novussa (latvijskega nacionalnega športa) in ‘nenavadne’ aktivnosti s kanujem, ki se je končala tako, da smo trije Slovenci na cilj prišli z motornim čolnom. Kot celota je bila izmenjava v Latviji nepozabnih enajst dni, ki mi bomo vedno vrnili nasmešek na obraz.

Lea

 

Projekt Memory of Totalitarianism je sofinanciran iz programa Erasmus+.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1