Zgodovino kreira politika?

Objavljeno: 20. februarja 2014

Doktorica etnoloških znanosti Duša Krnel Umek je na diskusijski kavarni Smo Slovenci staroselci ali prišleki dejala, da je brisanje vedenja o izvoru staroselcev in njihovega pravnega imena način za prisvajanje ozemlja, premoženja, ljudi in idej, ki so jih v tistem obdobju potrebovale različne politike.

DSCN4841O izvoru prebivalcev na severnem Jadranu je bilo več teorij. Dve teoriji sta bili podvrženi državni politiki stare Avstrije in Italije. Po teh teorijh so bili prvotni prebivalci samo rimsko – italjanskega in germansko – keltskega izvora. Slovenci za raziskovanje in pisanje narodne zgodovine ter dokazovanje svojega izvora nismo imeli institucij in materialnih sredstev, ne države in državne politike. Ideja o narodni samozavesti med Slovenci ni bila dovolj razširjena in so jo gojili zgolj posamezniki. Vzrok temu naj bi bilo po Prokopiju » nagnjenje Slovanov do demokratiškega življenja«. DSCN4852Kot je dejala Umkova, je Miklošič med prvimi postavil teorijo, da so se med noriške Slovence in bolgarske Slovane kot »klin« zarili Hrvati in Srbi, ki so se preselili v današnjo domovino na začetku 7. stoletja. Zakaj pa se Miklošičeva teorija ni nadaljevala pisec Vrbovšek razlaga, da so do prve svetovne vojne Velenemci hiteli ponarejati zgodovino, arheologijo in jezikoslovje.

Diskusije, ki so se odvijale v omizjih, so dodobra razplamentele posameznike. Nekateri krivijo državno politiko in sistem izobraževanja, da je preveč mačevhovska do naših slovenskih korenin, drugi pa menijo, da veliko k narodni zavesti in drži posameznikov pripomore ravno družina.

Tags: , , , ,


One Response to Zgodovino kreira politika?

  1. Pingback: Zbornik Staroselci v Alpah ponuja resnico o preteklosti slovenskega naroda

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1